Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Terminy i formy nawożenia azotem

  • Autor: Dorota Pikuła - Nasza Rola
  • Data: 27-04-2010, 10:46

Azot wpływa na wzrost i rozwój części nadziemnych i podziemnych roślin, a także na długość okresu wegetacji. Jest więc najbardziej plonotwórczym składnikiem pokarmowym roślin. Bez nawożenia azotem nie jest możliwe uzyskanie dobrego plonu wysokiej jakości.

Z badań wynika, że azot stosowany w odpowiedniej dawce zgodnej z wymaganiami pokarmowymi roślin i w odpowiedniej formie wykazuje bardzo wysoką efektywność plonotwórczą. Przebieg tych przemian zależy od temperatury powietrza. Gdy temperatura powietrza wzrasta, następuje proces mineralizacji materii organicznej, i w związku z tym azot staje się dostępny dla roślin. Natomiast, gdy temperatura powietrza obniża się, następuje wiązanie jonów azotu do formy organicznej, co powoduje niedostępność azotu dla roślin. Szacuje się, że z mineralizacji materii organicznej rośliny mogą wykorzystać nawet 90 kg N/ha.

Poza glebą, źródłem azotu dla roślin są głównie nawozy mineralne, zawierające od 15,5 do 46% azotu. Stosowane w odpowiedniej formie i dawce, dostosowanej do fazy rozwojowej i potrzeb pokarmowych roślin pozwalają uzyskać wysoki plon dobrej jakości. Cennym źródłem azotu są również nawozy naturalne, np. obornik i gnojowica. Obornik najczęściej stosuje się pod rośliny o długim okresie wegetacji, które najlepiej wykorzystują składniki pokarmowe z tego nawozu, czyli buraki cukrowe i ziemniaki, ale na nawożenie obornikiem dobrze reagują zboża, zwłaszcza uprawiane w monokulturze, rzepak i kukurydza.

Ograniczyć straty

Jeśli azot w formie jonów azotanowych nie zostanie pobrany przez rośliny, wówczas łatwo zostaje wymyty poza strefę korzeni, a nawet do wód gruntowych, krótko mówiąc - jest tracony. Stratom azotu sprzyja również intensywna uprawa gleby oraz brak poplonów, ponieważ gleba pozbawiona szaty roślinnej łatwiej ulega procesowi mineralizacji, a azot wymywaniu. W celu zapobiegania temu niekorzystnemu zjawisku zaleca się, m.in. uprawę poplonów.

Ponieważ azot zastosowany w nawozach mineralnych może również, zostać pobrany przez rośliny, albo ulec stratom, z tego względu nawożenie azotem należy stosować w takich terminach i dawkach, tak podzielonych, aby rośliny mogły pobrać optymalną ilość azotu w okresie największego ich zapotrzebowania na ten składnik, co pozwala ograniczyć do minimum straty azotu na skutek wymywania. Przykładowe terminy stosowania nawozów azotowych przedstawiono w poniższej tab. 1.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH