Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Terminy i formy nawożenia azotem

  • Autor: Dorota Pikuła - Nasza Rola
  • Data: 27-04-2010, 10:46

Azot wpływa na wzrost i rozwój części nadziemnych i podziemnych roślin, a także na długość okresu wegetacji. Jest więc najbardziej plonotwórczym składnikiem pokarmowym roślin. Bez nawożenia azotem nie jest możliwe uzyskanie dobrego plonu wysokiej jakości.

Z badań wynika, że azot stosowany w odpowiedniej dawce zgodnej z wymaganiami pokarmowymi roślin i w odpowiedniej formie wykazuje bardzo wysoką efektywność plonotwórczą. Przebieg tych przemian zależy od temperatury powietrza. Gdy temperatura powietrza wzrasta, następuje proces mineralizacji materii organicznej, i w związku z tym azot staje się dostępny dla roślin. Natomiast, gdy temperatura powietrza obniża się, następuje wiązanie jonów azotu do formy organicznej, co powoduje niedostępność azotu dla roślin. Szacuje się, że z mineralizacji materii organicznej rośliny mogą wykorzystać nawet 90 kg N/ha.

Poza glebą, źródłem azotu dla roślin są głównie nawozy mineralne, zawierające od 15,5 do 46% azotu. Stosowane w odpowiedniej formie i dawce, dostosowanej do fazy rozwojowej i potrzeb pokarmowych roślin pozwalają uzyskać wysoki plon dobrej jakości. Cennym źródłem azotu są również nawozy naturalne, np. obornik i gnojowica. Obornik najczęściej stosuje się pod rośliny o długim okresie wegetacji, które najlepiej wykorzystują składniki pokarmowe z tego nawozu, czyli buraki cukrowe i ziemniaki, ale na nawożenie obornikiem dobrze reagują zboża, zwłaszcza uprawiane w monokulturze, rzepak i kukurydza.

Ograniczyć straty

Jeśli azot w formie jonów azotanowych nie zostanie pobrany przez rośliny, wówczas łatwo zostaje wymyty poza strefę korzeni, a nawet do wód gruntowych, krótko mówiąc - jest tracony. Stratom azotu sprzyja również intensywna uprawa gleby oraz brak poplonów, ponieważ gleba pozbawiona szaty roślinnej łatwiej ulega procesowi mineralizacji, a azot wymywaniu. W celu zapobiegania temu niekorzystnemu zjawisku zaleca się, m.in. uprawę poplonów.

Ponieważ azot zastosowany w nawozach mineralnych może również, zostać pobrany przez rośliny, albo ulec stratom, z tego względu nawożenie azotem należy stosować w takich terminach i dawkach, tak podzielonych, aby rośliny mogły pobrać optymalną ilość azotu w okresie największego ich zapotrzebowania na ten składnik, co pozwala ograniczyć do minimum straty azotu na skutek wymywania. Przykładowe terminy stosowania nawozów azotowych przedstawiono w poniższej tab. 1.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH