REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Uprawa jęczmienia na kaszę i płatki

  • Autor: Nasza Rola, prof. dr hab. Kazimierz Noworolnik, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach
  • Data: 04-08-2008, 16:06
Uprawa jęczmienia na kaszę i płatki

Ostatnio w literaturze dotyczącej zasad zdrowego odżywiania uwypukla się dodatni wpływ błonnika pokarmowego i produktów pełnoziarnistych w profilaktyce i zwalczaniu chorób cywilizacyjnych. W związku z tym można spodziewać się w Polsce wzrostu spożycia kasz i płatków zbożowych oraz chleba razowego, a zmniejszenia spożycia pieczywa białego, mięsa wieprzowego i tłuszczów zwierzęcych.

REKLAMA

Stosunkowo małe zużycie nawozów i pestycydów w Polsce, w porównaniu z Europą Zachodnią czy Stanami Zjednoczonymi, wskazuje na ewentualną możliwość eksportu w przyszłości proekologicznych produktów przerobu jęczmienia. Dlatego można liczyć na zwiększenie zapotrzebowania na kaszę jęczmienną o wysokich walorach odżywczych.

Jęczmień charakteryzuje się dość wysoką zawartością białka w ziarnie, które posiada dużą zawartość aminokwasów niezbędnych (egzogennych) w żywieniu ludzi, co podnosi jego wartość odżywczą. Ponadto, charakteryzuje się on wysoką zawartością błonnika w ziarnie, który ma właściwości antycholesterolowe (choroby serca) oraz zapobiega chorobom jelit.

Przedplon i pełna ochrona.

W celu otrzymania zdrowego i wolnego od zanieczyszczeń ziarna ważne jest przeprowadzenie pełnej ochrony roślin i uprawy po dobrym przedplonie. Uzyskanie wysokiej zawartości białka i masy 1000 ziaren, przy dobrym jego wyrównaniu jest możliwe poprzez stosowanie odpowiednio wysokich i podzielonych dawek azotu, dobór odpowiednich odmian i optymalnej ilości wysiewu oraz uprawy w dobrych warunkach siedliskowych.

Najodpowiedniejsze warunki dla wzrostu i rozwoju jęczmienia są na glebach zwięzłych, zasobnych w substancje pokarmowe oraz wodę i o odczynie zbliżonym do obojętnego. Są to zazwyczaj gleby kompleksów pszennych (bardzo dobrego i dobrego oraz górskiego). Mniejsze, ale zadawalające plony można otrzymać również na glebach lżejszych, mających zwięźlejsze podłoże, należących do kompleksu żytniego bardzo dobrego i dobrego, pod warunkiem, że znajdują się w wysokiej kulturze. Niższe plony na szych glebach są częściowo rekompensowane przez wyższą zawartość białka w ziarnie.

Kaszarnie (w odróżnieniu od browarów) nie preferują grupy wybranych odmian i przyjmują wszystkie uznawane jako pastewne i ogólnoużytkowe, o ile ziarno spełnia podane poniżej parametry jakości kaszarskiej. Cena takiego ziarna powinna być wyższa od ziarna pastewnego.

Odmiany oplewione

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH