REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Uprawa koniczyny perskiej

  • Autor: Nasza Rola, prof. Marek Ćwintal, Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, UPLublin
  • Data: 22-07-2009, 09:46
Uprawa koniczyny perskiej
fot. kris1304.ovh.org

Koniczyna perska (Trifolium resupinatum L.) jest wartościową rośliną pastewną, należącą do motylkowych drobnonasiennych. Różni się od podstawowych gatunków uprawnych z tej grupy (koniczyny czerwonej, lucerny siewnej i mieszańcowej) zarówno cechami biologicznymi, jak i użytkowymi.

REKLAMA

W Europie zaczęto ją uprawiać na szerszą skalę po drugiej wojnie światowej, a w Polsce - w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Koniczyna perska pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego. Nasiona do jej uprawy są importowane do Polski głównie z Bliskiego Wschodu, a także z niektórych krajów europejskich (Portugalii, Włoch).

W naszych warunkach klimatycznych jest to roślina jednoroczna, jara. Ma wysokie wymagania termiczne i świetlne oraz duże potrzeby wodne w okresie wegetacji. Jeśli te warunki zostaną spełnione, można liczyć na wysokie plony zielonki rzędu 60-80 t ha-1 z 3-4 pokosów w roku. Koniczyna perska ma szybkie tempo odrastania po skoszeniu i tworzy dużą masę nadziemną składającą się z delikatnych, bogato ulistnionych i rozgałęzionych pędów, które wcześnie osiągają fazę pąkowania i kwitnienia. Często koszona dostarcza wartościowej, wysokobiałkowej paszy, nadającej się dla przeżuwaczy, a także dla świń i drobiu. Pasza z koniczyny perskiej ma dużą wartość żywieniową, która pod względem udziału składników pokarmowych w suchej masie nie ustępuje lucernie.

Koniczyna perska charakteryzuje się niską zawartością suchej masy w roślinach, co przesądza o jej użytkowaniu, głównie w formie zielonki, a ogranicza konserwację przez suszenie. Zaletą tej koniczyny jest niska zawartość włókna surowego w roślinach, wysoki udział białka ogólnego i strawnego oraz składników mineralnych i karotenu. Te korzystne cechy jakościowe koniczyny perskiej wynikają z dużego udział liści w suchej masie plonu i delikatnej budowy łodyg.

Porównanie jakości koniczyny perskiej z koniczyną czerwoną tetraploidalną i lucerną mieszańcową przedstawiono w tabeli 1.

Koniczynę perską przeznacza się najczęściej na bieżące skarmianie. Niska zawartość włókna oraz niewielki jego wzrost w miarę starzenia się roślin (15,5% - przed kwitnieniem; 19,5% - w początku fazy kwitnienia; 24,0% - w pełni kwitnienia) przyczyniają się do wysokiej strawności składników pokarmowych w paszy. Wartość 1 kg suchej masy koniczyny perskiej odpowiada 1 jednostce owsianej i przewyższa pod tym względem koniczynę czerwoną i lucernę, dla których wskaźnik ten wynosi odpowiednio 0,70 i 0,85.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kb 05-03-2010, 20:10:
Ale pychota, mniammmmmmmmm.
  • olav 05-03-2010, 15:15:
długie:::::::::::::::::::::)))))))))))))))))))))))))))))))
  • olav 05-03-2010, 15:15:
długie:::::::::::::::::::::)))))))))))))))))))))))))))))))

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH