REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Uprawa tradycyjna kontra uproszczona

  • Autor: Stanisław Włodek
  • Data: 02-09-2010, 11:50

Zarówno uprawa tradycyjna, jak uproszczona ma swoje dodatnie i ujemne strony. Dobór odpowiedniego sposobu uprawy roli powinien uwzględniać wiele czynników: środowiskowych, organizacyjnych i ekonomicznych.

REKLAMA

Już w zamierzchłych czasach człowiek zauważył, że nasiona roślin w glebie spulchnionej wcześniej kiełkują i lepiej się rozwijają.

W pierwszym okresie rolę narzędzia uprawowego spełniał kij lub gałąź. W miarę rozwoju rolnictwa pojawiły się takie narzędzia jak motyka, brona, radło, socha wykonane z drewna.

Z czasem do wytwarzania elementów roboczych narzędzi zaczęto używać kamienia.

W kolejnym etapie do wytwarzania narzędzi stosowano metal. Rozwój myśli technicznej doprowadził do skonstruowania pługa - narzędzia, które zapewnia realizację wielu zadań w uprawie roli. Orka spulchnia glebę, poprawia strukturę, przykrywa materię organiczną oraz niszczy chwasty. Mankamentem uprawy pługiem jest możliwość wytworzenia się podeszwy płużnej. Mechaniczne ograniczanie zachwaszczenia w uprawie tradycyjnej osiągane jest przez kilkakrotne stosowanie zabiegów agrotechnicznych. Powtarzane w pewnych odstępach czasu spulchnianie gleby przyspiesza wschody nasion chwastów, a następnie mechaniczne niszczenie siewek.

W uprawie roli, podobnie jak w innych dziedzinach, następują zmiany warunkowane wieloma czynnikami. O wprowadzaniu innowacji decydują uwarunkowania ekonomiczne, organizacyjne, techniczne, a również różne trendy. W latach 60. XX wieku lansowane były głębokie orki melioracyjne, połączone z wnoszeniem na dno bruzdy dużych dawek obornika.

Celem nadrzędnym było zwiększenie produkcji roślinnej. Głębokie orki miały za zadanie zwiększać poziom próchniczny gleby, w rezultacie przyczyniać się do wzrostu plonowania roślin. Podsumowanie kilkunastoletnich doświadczeń nie wykazało jednoznacznego, pozytywnego oddziaływania tego typu zabiegów.

Transformacja ustrojowa końca XX wieku oraz związane z nią zmiany, a także wysokie ceny paliw, niskie płodów rolnych zwiększyły zainteresowanie rolników uprawami uproszonymi, łącznie z siewami bezpośrednimi w glebę nieuprawianą. Zaczęto stosować uproszczenia, polegające na zmniejszaniu głębokości uprawy, eliminowaniu uprawek, zastępowaniu orki kultywatorowaniem.

Stosowanie uproszczeń jest możliwe również ze względu na zwalczanie zachwaszczenia przy użyciu herbicydów.

Siew bezpośredni siewowi bezpośredniemu nierówny

Krańcowym stopniem uproszczenia uprawy jest siew bezpośredni w glebę nieuprawianą. Znaczenie tego określenia jest różnie rozumiane.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 308) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH