Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wstępne przy gotowanie bio masy do produkcji bio gazu

  • Autor: Alina Kowalczyk-Juśko
  • Data: 08-01-2015, 14:50

Biogazownie rolnicze wykorzystują surowce pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz odpady z przetwórstwa rolno-spożywczego. Znaczącą część substratów stanowią rośliny z celowych upraw. Na potrzeby biogazowni w warunkach polskich uprawiane są najczęściej: kukurydza, sorgo, zboża w czystym siewie (szczególnie kiszonkowe odmiany żyta i pszenżyta), mieszanki zbożowe i zbożowo- -strączkowe, słonecznik, trawy z upraw polowych i trwałych użytków zielonych, rośliny motylkowe (lucerna, koniczyna i ich mieszanki z trawami), buraki pastewne. W tym celu można też wykorzystać roślinne produkty uboczne: liście buraków cukrowych, ziarno niespełniające wymogów jakości i inne, lokalnie dostępne surowce. O doborze gatunków do produkcji biogazu decyduje wydajność suchej masy z jednostki powierzchni, proporcje pomiędzy głównymi składnikami (cukry, tłuszcze, białka) oraz przydatność do konserwacji po zbiorze.

Agrotechnika roślin uprawianych na potrzeby biogazowni nie różni się od produkcji na cele żywnościowe i paszowe.

W sezonie wegetacyjnym ma miejsce produkcja biomasy, która następnie wykorzystywana jest przez cały rok, dlatego niezbędna jest jej konserwacja i przechowywanie.

Zbiór roślin na potrzeby biogazowni

Staranność zbioru roślin - obok terminu - ma duży wpływ na jakość substratu i wydajność biogazu. Rośliny na potrzeby biogazowni najczęściej są zbierane za pomocą samojezdnych sieczkarni. Większość biogazowni wyposażona jest we własne sieczkarnie, pozwalające na uzyskanie zadowalającego rozdrobnienia biomasy, a jednocześnie niedopuszczające do przedostania się do surowca niepożądanych materiałów, takich jak np. kamienie. Wykorzystanie do zbioru starych maszyn, w złym stanie technicznym nie pozwala na sporządzenie sieczki o odpowiednich parametrach. Długość sieczki kukurydzy powinna mieścić się w granicach 4-8 mm, a więc mniej niż w przypadku rozdrobnienia roślin na potrzeby żywienia bydła (tab. 1), gdzie zalecana długość sieczki wynosi 15-20, czy nawet 30 mm [Podkówka 2012]. Staranne rozdrobnienie substratu pozwala na dobre zakiszenie surowca, gdyż w pryzmie nie ma wówczas miejsc, w których może gromadzić się powietrze, a ponadto dobrze rozdrobnione cząstki biomasy są bardziej dostępne dla bakterii fermentacji metanowej, co przyspiesza i intensyfikuje procesy w biogazowni.

Różnica wydajności biogazu pomiędzy kiszonką ocenianą jako "zła" a "bardzo dobra" może wynosić kilkanaście procent. Zalecenia dotyczące staranności rozdrabniania kukurydzy dotyczą również innych surowców roślinnych, przy czym w przypadku kukurydzy należy zwrócić uwagę na staranne zgniecenie ziarna.

Zakiszanie roślin zebranych w odpowiednim stadium rozwoju pozwala na przygotowanie surowca o stabilnym składzie, który będzie dostępny przez co najmniej rok, do czasu zbioru roślin z kolejnego sezonu wegetacyjnego, a często też dłużej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH