Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wstępne przy gotowanie bio masy do produkcji bio gazu

  • Autor: Alina Kowalczyk-Juśko
  • Data: 08-01-2015, 14:50

Biogazownie rolnicze wykorzystują surowce pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz odpady z przetwórstwa rolno-spożywczego. Znaczącą część substratów stanowią rośliny z celowych upraw. Na potrzeby biogazowni w warunkach polskich uprawiane są najczęściej: kukurydza, sorgo, zboża w czystym siewie (szczególnie kiszonkowe odmiany żyta i pszenżyta), mieszanki zbożowe i zbożowo- -strączkowe, słonecznik, trawy z upraw polowych i trwałych użytków zielonych, rośliny motylkowe (lucerna, koniczyna i ich mieszanki z trawami), buraki pastewne. W tym celu można też wykorzystać roślinne produkty uboczne: liście buraków cukrowych, ziarno niespełniające wymogów jakości i inne, lokalnie dostępne surowce. O doborze gatunków do produkcji biogazu decyduje wydajność suchej masy z jednostki powierzchni, proporcje pomiędzy głównymi składnikami (cukry, tłuszcze, białka) oraz przydatność do konserwacji po zbiorze.

Agrotechnika roślin uprawianych na potrzeby biogazowni nie różni się od produkcji na cele żywnościowe i paszowe.

W sezonie wegetacyjnym ma miejsce produkcja biomasy, która następnie wykorzystywana jest przez cały rok, dlatego niezbędna jest jej konserwacja i przechowywanie.

Zbiór roślin na potrzeby biogazowni

Staranność zbioru roślin - obok terminu - ma duży wpływ na jakość substratu i wydajność biogazu. Rośliny na potrzeby biogazowni najczęściej są zbierane za pomocą samojezdnych sieczkarni. Większość biogazowni wyposażona jest we własne sieczkarnie, pozwalające na uzyskanie zadowalającego rozdrobnienia biomasy, a jednocześnie niedopuszczające do przedostania się do surowca niepożądanych materiałów, takich jak np. kamienie. Wykorzystanie do zbioru starych maszyn, w złym stanie technicznym nie pozwala na sporządzenie sieczki o odpowiednich parametrach. Długość sieczki kukurydzy powinna mieścić się w granicach 4-8 mm, a więc mniej niż w przypadku rozdrobnienia roślin na potrzeby żywienia bydła (tab. 1), gdzie zalecana długość sieczki wynosi 15-20, czy nawet 30 mm [Podkówka 2012]. Staranne rozdrobnienie substratu pozwala na dobre zakiszenie surowca, gdyż w pryzmie nie ma wówczas miejsc, w których może gromadzić się powietrze, a ponadto dobrze rozdrobnione cząstki biomasy są bardziej dostępne dla bakterii fermentacji metanowej, co przyspiesza i intensyfikuje procesy w biogazowni.

Różnica wydajności biogazu pomiędzy kiszonką ocenianą jako "zła" a "bardzo dobra" może wynosić kilkanaście procent. Zalecenia dotyczące staranności rozdrabniania kukurydzy dotyczą również innych surowców roślinnych, przy czym w przypadku kukurydzy należy zwrócić uwagę na staranne zgniecenie ziarna.

Zakiszanie roślin zebranych w odpowiednim stadium rozwoju pozwala na przygotowanie surowca o stabilnym składzie, który będzie dostępny przez co najmniej rok, do czasu zbioru roślin z kolejnego sezonu wegetacyjnego, a często też dłużej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH