Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wykorzystanie wyników badań agrotechnicznych do kształtowania jakości ziarna zbóż

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Prof. dr hab. Grażyna Podolska
  • Data: 21-04-2010, 12:51

W gospodarce większości krajów świata zboża zaliczane są do roślin strategicznych, przede wszystkim ze względu na ich wielostronne wykorzystanie (konsumpcja, pasza, przemysł piwowarski, gorzelni-czy i kaszarski). Aby ziarno było wykorzystane przez poszczególne gałęzie przemysłu, musi charakteryzować się swoistymi cechami, związanymi z jego przeznaczeniem, czyli jakością.

Definicje jakości surowców roślinnych są i były swoistym wyrazem potrzeb człowieka i rozeznaniem przez niego, zarówno potrzeb żywieniowych, jak i zagrożeń dla zdrowia. Definicja jakości zmienia się wraz z postępem technologicznym i rozwojem wiedzy, niemniej można ją przedstawić, jako zespół cech fizycznych, chemicznych i organoleptycznych, charakterystycznych dla danej formy botanicznej, zaspakajających w maksymalnym stopniu potrzeby konsumenta i gwarantujących zdrowe i aktywne życie.

Cechy, jakimi powinien charakteryzować się surowiec są różne i kompleksowo związane z charakterystycznymi procesami produkcji i przetwarzania. Wiążą się ściśle z zawartością substancji, decydujących o wydajności i jakości pozyskiwanych produktów.

Ziarno zbóż przeznaczone na pasze powinno charakteryzować się wilgotnością nie większą niż 14,5%, prawidłowym składem chemicznym, w tym wysoką zawartością białka (przede wszystkim aminokwasów) i powinno zawierać minimalne ilości substancji antyżywieniowych. Ziarno nie powinno zawierać substancji szkodliwych dla zdrowia - metali ciężkich, pozostałości środków ochrony roślin lub mikotoksyn. Korzystnie jest jeżeli charakteryzuje się wysoką strawnością i wykorzystaniem składników odżywczych przez zwierzęta.

Ziarno zbóż, wykorzystywane na cele konsumpcyjne, poza wymaganiami odnośnie bezpieczeństwa zdrowotnego, musi charakteryzować się wysoką wartością technologiczną, która zapewnia uzyskanie mąki i pieczywa o dobrej jakości. Ponieważ do konsumpcji przeznacza się najczęściej ziarno pszenicy, Autor skoncentrował się na tym gatunku zboża. Na wartość technologiczną składa się wartość przemiałowa ziarna i wartość wypiekowa mąki. Wartość przemiałowa ziarna jest to ilość mąki uzyskanej ze 100 kg ziarna, przy określonej zawartości popiołu (oznaczana jest bezpośrednio w laboratorium). Cechy takie, jak: MTZ i gęstość ziarna w stanie zsypnym - pośrednio określają tę wartość. Wyższe wartości parametrów wskazują na lepszą wartość przemiałowa Wartość wypiekową bezpośrednio oznacza się przez laboratoryjny wypiek, ale jest wiele cech fizycznych i chemicznych, które świadczą o przydatności surowca do wyrobu mąki i wypieku pieczywa. Należą do nich: zawartość białka, ilość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny'ego, liczba opadania i cechy reologiczne ciasta, czyli wodochłonność mąki, rozmiękczenie ciasta i czas rozwoju ciasta,

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 650) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH