Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wykorzystanie wyników badań agrotechnicznych do kształtowania jakości ziarna zbóż

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Prof. dr hab. Grażyna Podolska
  • Data: 21-04-2010, 12:51

W gospodarce większości krajów świata zboża zaliczane są do roślin strategicznych, przede wszystkim ze względu na ich wielostronne wykorzystanie (konsumpcja, pasza, przemysł piwowarski, gorzelni-czy i kaszarski). Aby ziarno było wykorzystane przez poszczególne gałęzie przemysłu, musi charakteryzować się swoistymi cechami, związanymi z jego przeznaczeniem, czyli jakością.

Definicje jakości surowców roślinnych są i były swoistym wyrazem potrzeb człowieka i rozeznaniem przez niego, zarówno potrzeb żywieniowych, jak i zagrożeń dla zdrowia. Definicja jakości zmienia się wraz z postępem technologicznym i rozwojem wiedzy, niemniej można ją przedstawić, jako zespół cech fizycznych, chemicznych i organoleptycznych, charakterystycznych dla danej formy botanicznej, zaspakajających w maksymalnym stopniu potrzeby konsumenta i gwarantujących zdrowe i aktywne życie.

Cechy, jakimi powinien charakteryzować się surowiec są różne i kompleksowo związane z charakterystycznymi procesami produkcji i przetwarzania. Wiążą się ściśle z zawartością substancji, decydujących o wydajności i jakości pozyskiwanych produktów.

Ziarno zbóż przeznaczone na pasze powinno charakteryzować się wilgotnością nie większą niż 14,5%, prawidłowym składem chemicznym, w tym wysoką zawartością białka (przede wszystkim aminokwasów) i powinno zawierać minimalne ilości substancji antyżywieniowych. Ziarno nie powinno zawierać substancji szkodliwych dla zdrowia - metali ciężkich, pozostałości środków ochrony roślin lub mikotoksyn. Korzystnie jest jeżeli charakteryzuje się wysoką strawnością i wykorzystaniem składników odżywczych przez zwierzęta.

Ziarno zbóż, wykorzystywane na cele konsumpcyjne, poza wymaganiami odnośnie bezpieczeństwa zdrowotnego, musi charakteryzować się wysoką wartością technologiczną, która zapewnia uzyskanie mąki i pieczywa o dobrej jakości. Ponieważ do konsumpcji przeznacza się najczęściej ziarno pszenicy, Autor skoncentrował się na tym gatunku zboża. Na wartość technologiczną składa się wartość przemiałowa ziarna i wartość wypiekowa mąki. Wartość przemiałowa ziarna jest to ilość mąki uzyskanej ze 100 kg ziarna, przy określonej zawartości popiołu (oznaczana jest bezpośrednio w laboratorium). Cechy takie, jak: MTZ i gęstość ziarna w stanie zsypnym - pośrednio określają tę wartość. Wyższe wartości parametrów wskazują na lepszą wartość przemiałowa Wartość wypiekową bezpośrednio oznacza się przez laboratoryjny wypiek, ale jest wiele cech fizycznych i chemicznych, które świadczą o przydatności surowca do wyrobu mąki i wypieku pieczywa. Należą do nich: zawartość białka, ilość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny'ego, liczba opadania i cechy reologiczne ciasta, czyli wodochłonność mąki, rozmiękczenie ciasta i czas rozwoju ciasta,

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH