Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wymagania agrotechniczne browarnych odmian jęczmienia

  • Autor: Kazimierz Noworolnik - Nasza rola
  • Data: 24-12-2010, 09:10

Wskutek blisko dwukrotnego zwiększenia spożycia piwa w Polsce, w ciągu ostatnich 20 lat, wzrosło znaczenie uprawy jęczmienia jarego na cele browarne. Przemysł browarny stawia coraz większe wymagania odnośnie wartości technologicznej ziarna jęczmienia.

Tylko całkowicie dojrzałe ziarno określonej odmiany, pochodzące z podobnych warunków uprawy, o jednakowym zabarwieniu i dużym wyrównaniu ziarna, daje wysokiej klasy słód. Ważna jest zawartość białka w ziarnie, nie przekraczająca 11,5% i celność ziarna powyżej 85%. Słodownie kontraktują i skupują obecnie najczęściej tylko wybrane przez siebie odmiany, najlepsze pod względem jakości browarnej.

Im wyższa ocena wartości browarnej odmiany, tym większa szansa uzyskania wymaganych przez słodownie parametrów odstawionego ziarna, a ziarno browarne jest znacznie droższe od pastewnego. Przy wyborze odmiany do siewu, rolnik powinien przede wszystkim kierować się syntetyczną oceną wartości browarnej odmian, wielkością plonu ziarna, a następnie ogólną odpornością na choroby (tab. 1). Należy sprawdzić, czy wybrana odmiana jest w grupie odmian preferowanych przez daną słodownię. Odporność odmian na wyleganie jest mniej ważna, z uwagi na zalecany niski poziom nawożenia azotem jęczmienia na cele browarne.

Bardzo dobra wartość browarna nie zawsze idzie w parze z wysokim plonem ziarna odmian.

Na podstawie trzech kryteriów wyszczególnionych w tabeli 1 (wg badań COBORU) można najwyżej ocenić odmiany: Conchita, Victoriana, Signora, Marthe, Mauritia, Żeglarz i Xanadu, a następnie Sebastian, Kormoran, Toucan, Class i Basza. Najnowsze odmiany: Afrodite, Aliciana, Bordo i Henrike są w trakcie rozmnażania i nie będą jeszcze dostępne w sprzedaży nasion.

Odmiany browarne nie różnią się wyraźnie między sobą wymaganiami glebowymi i przed plonowymi. Należy je uprawiać na lepszych glebach (kompleks pszenny bardzo dobry, pszenny dobry, żytni bardzo dobry), po dobrych przedplonach (okopowe, oleiste, warzywa na niezbyt dużych dawkach azotu). W najlepszych warunkach glebowo-przedplonowych należy uprawiać odmiany o dużej odporności na wyleganie: Victoriana, Żeglarz, Sebastian, Class, Nadek i Stratus. Najsłabszą odporność na wyleganie wykazują Kormoran i Jersey.

W związku z tym, że występuje u nas przewaga gleb o zbyt niskim pH, to w przypadku konieczności uprawy jęczmienia na glebach lekko kwaśnych należy wysiewać odmiany o pewnej tolerancji na obecność w glebie jonów glinu - Sezam, Poldek i Granal, a unikać najbardziej wrażliwych - Barke, Victoriana i Nuevo. Z uwagi na ujemną korelację plonu ziarna z zawartością białka, w warunkach niesprzyjających uzyskaniu dużego plonu (słabsza gleba, opóźniony termin siewu) należy wysiewać odmiany o szczególnie niskiej zawartości białka w ziarnie - Kormoran, Mauritia, Conchita, Nuevo i Sebastian, a w następnej kolejności Jersey, Barke, Beatrix, Signora i Toucan.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH