Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Wymagania agrotechniczne browarnych odmian jęczmienia

Wskutek blisko dwukrotnego zwiększenia spożycia piwa w Polsce, w ciągu ostatnich 20 lat, wzrosło znaczenie uprawy jęczmienia jarego na cele browarne. Przemysł browarny stawia coraz większe wymagania odnośnie wartości technologicznej ziarna jęczmienia.


Autor: Kazimierz Noworolnik - Nasza rola
Data: 24-12-2010, 09:10

Tylko całkowicie dojrzałe ziarno określonej odmiany, pochodzące z podobnych warunków uprawy, o jednakowym zabarwieniu i dużym wyrównaniu ziarna, daje wysokiej klasy słód. Ważna jest zawartość białka w ziarnie, nie przekraczająca 11,5% i celność ziarna powyżej 85%. Słodownie kontraktują i skupują obecnie najczęściej tylko wybrane przez siebie odmiany, najlepsze pod względem jakości browarnej.

Im wyższa ocena wartości browarnej odmiany, tym większa szansa uzyskania wymaganych przez słodownie parametrów odstawionego ziarna, a ziarno browarne jest znacznie droższe od pastewnego. Przy wyborze odmiany do siewu, rolnik powinien przede wszystkim kierować się syntetyczną oceną wartości browarnej odmian, wielkością plonu ziarna, a następnie ogólną odpornością na choroby (tab. 1). Należy sprawdzić, czy wybrana odmiana jest w grupie odmian preferowanych przez daną słodownię. Odporność odmian na wyleganie jest mniej ważna, z uwagi na zalecany niski poziom nawożenia azotem jęczmienia na cele browarne.

Bardzo dobra wartość browarna nie zawsze idzie w parze z wysokim plonem ziarna odmian.

Na podstawie trzech kryteriów wyszczególnionych w tabeli 1 (wg badań COBORU) można najwyżej ocenić odmiany: Conchita, Victoriana, Signora, Marthe, Mauritia, Żeglarz i Xanadu, a następnie Sebastian, Kormoran, Toucan, Class i Basza. Najnowsze odmiany: Afrodite, Aliciana, Bordo i Henrike są w trakcie rozmnażania i nie będą jeszcze dostępne w sprzedaży nasion.

Odmiany browarne nie różnią się wyraźnie między sobą wymaganiami glebowymi i przed plonowymi. Należy je uprawiać na lepszych glebach (kompleks pszenny bardzo dobry, pszenny dobry, żytni bardzo dobry), po dobrych przedplonach (okopowe, oleiste, warzywa na niezbyt dużych dawkach azotu). W najlepszych warunkach glebowo-przedplonowych należy uprawiać odmiany o dużej odporności na wyleganie: Victoriana, Żeglarz, Sebastian, Class, Nadek i Stratus. Najsłabszą odporność na wyleganie wykazują Kormoran i Jersey.

W związku z tym, że występuje u nas przewaga gleb o zbyt niskim pH, to w przypadku konieczności uprawy jęczmienia na glebach lekko kwaśnych należy wysiewać odmiany o pewnej tolerancji na obecność w glebie jonów glinu - Sezam, Poldek i Granal, a unikać najbardziej wrażliwych - Barke, Victoriana i Nuevo. Z uwagi na ujemną korelację plonu ziarna z zawartością białka, w warunkach niesprzyjających uzyskaniu dużego plonu (słabsza gleba, opóźniony termin siewu) należy wysiewać odmiany o szczególnie niskiej zawartości białka w ziarnie - Kormoran, Mauritia, Conchita, Nuevo i Sebastian, a w następnej kolejności Jersey, Barke, Beatrix, Signora i Toucan.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.92.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.