REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wymagania agrotechniczne browarnych odmian jęczmienia

  • Autor: Kazimierz Noworolnik - Nasza rola
  • Data: 24-12-2010, 09:10

Wskutek blisko dwukrotnego zwiększenia spożycia piwa w Polsce, w ciągu ostatnich 20 lat, wzrosło znaczenie uprawy jęczmienia jarego na cele browarne. Przemysł browarny stawia coraz większe wymagania odnośnie wartości technologicznej ziarna jęczmienia.

REKLAMA

Tylko całkowicie dojrzałe ziarno określonej odmiany, pochodzące z podobnych warunków uprawy, o jednakowym zabarwieniu i dużym wyrównaniu ziarna, daje wysokiej klasy słód. Ważna jest zawartość białka w ziarnie, nie przekraczająca 11,5% i celność ziarna powyżej 85%. Słodownie kontraktują i skupują obecnie najczęściej tylko wybrane przez siebie odmiany, najlepsze pod względem jakości browarnej.

Im wyższa ocena wartości browarnej odmiany, tym większa szansa uzyskania wymaganych przez słodownie parametrów odstawionego ziarna, a ziarno browarne jest znacznie droższe od pastewnego. Przy wyborze odmiany do siewu, rolnik powinien przede wszystkim kierować się syntetyczną oceną wartości browarnej odmian, wielkością plonu ziarna, a następnie ogólną odpornością na choroby (tab. 1). Należy sprawdzić, czy wybrana odmiana jest w grupie odmian preferowanych przez daną słodownię. Odporność odmian na wyleganie jest mniej ważna, z uwagi na zalecany niski poziom nawożenia azotem jęczmienia na cele browarne.

Bardzo dobra wartość browarna nie zawsze idzie w parze z wysokim plonem ziarna odmian.

Na podstawie trzech kryteriów wyszczególnionych w tabeli 1 (wg badań COBORU) można najwyżej ocenić odmiany: Conchita, Victoriana, Signora, Marthe, Mauritia, Żeglarz i Xanadu, a następnie Sebastian, Kormoran, Toucan, Class i Basza. Najnowsze odmiany: Afrodite, Aliciana, Bordo i Henrike są w trakcie rozmnażania i nie będą jeszcze dostępne w sprzedaży nasion.

Odmiany browarne nie różnią się wyraźnie między sobą wymaganiami glebowymi i przed plonowymi. Należy je uprawiać na lepszych glebach (kompleks pszenny bardzo dobry, pszenny dobry, żytni bardzo dobry), po dobrych przedplonach (okopowe, oleiste, warzywa na niezbyt dużych dawkach azotu). W najlepszych warunkach glebowo-przedplonowych należy uprawiać odmiany o dużej odporności na wyleganie: Victoriana, Żeglarz, Sebastian, Class, Nadek i Stratus. Najsłabszą odporność na wyleganie wykazują Kormoran i Jersey.

W związku z tym, że występuje u nas przewaga gleb o zbyt niskim pH, to w przypadku konieczności uprawy jęczmienia na glebach lekko kwaśnych należy wysiewać odmiany o pewnej tolerancji na obecność w glebie jonów glinu - Sezam, Poldek i Granal, a unikać najbardziej wrażliwych - Barke, Victoriana i Nuevo. Z uwagi na ujemną korelację plonu ziarna z zawartością białka, w warunkach niesprzyjających uzyskaniu dużego plonu (słabsza gleba, opóźniony termin siewu) należy wysiewać odmiany o szczególnie niskiej zawartości białka w ziarnie - Kormoran, Mauritia, Conchita, Nuevo i Sebastian, a w następnej kolejności Jersey, Barke, Beatrix, Signora i Toucan.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH