REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zakładamy plantację lucerny

  • Autor: Marek Ćwintal - Nasza Rola
  • Data: 27-05-2009, 10:13
Zakładamy plantację lucerny
fot. Nasza Rola

Lucerna jest cenną rośliną pastewną wyróżniającą się jakością, trwałością, intensywnością odrastania oraz walorami ekologicznymi. O jej zaletach paszowych decyduje głównie zawartość białka, karotenoidów, składników mineralnych oraz witamin. Nadaje się na paszę dla przeżuwaczy, jako zielonka i sianokiszonka, a w formie przetworzonej (susz, białko liściowe, koncentrat proteinowo-ksantofilowy)jako dodatek do pasz dla trzody chlewnej, indyków, koni a nawet ludzi.

REKLAMA

W warunkach klimatycznych Polski może być uprawiana na paszę prawie na całym obszarze kraju, po uwzględnieniu jej podstawowych wymagań siedliskowych. Najczęściej użytkowana jest 3-4 kośnie, przez okres 2-3 lat (nie licząc roku siewu). W korzystniejszych termicznie rejonach zachodniej części kraju można zbierać nawet 5 odrostów. Liczba pokosów w okresie wegetacji ma wpływ na trwałość plantacji, skład chemiczny paszy i wysokość plonu. Zbiór 3-kośny wydłuża eksploatację lucernika do 3-4 lat, natomiast 4-5 kośny ogranicza ją do 2-3 lat. Lucerna 2-letnia dostarcza do gleby około 7-8 t · ha-1 suchej masy organicznej, pochodzącej z resztek pożniwnych i korzeni oraz około 150-200 kg N·ha-1 w roku, co ma dużą wartość przedplonową i ekologiczną, gdyż wpływa na dodatni bilans próchnicy w glebie.

W tym kontekście warto rozważyć możliwość uprawy lucerny na paszę we własnym gospodarstwie. Roślina ta może być uprawiana na glebach zaliczanych do kompleksu pszennego dobrego i wadliwego oraz żytniego bardzo dobrego i dobrego. Gleby pod lucernę powinny mieć pH w zakresie 6,0-7,4, a poziom wody gruntowej nie powinien być wyższy niż 1,5 m. Najlepszymi glebami są czarnoziemy, gleby brunatne, gleby płowe na podłożu wapiennym, mady średnie oraz rędziny czarnoziemne i brunatne. Lucerna nie znosi gleb podmokłych, bardzo zwięzłych i kwaśnych, na których jej system korzeniowy źle się rozwija i ograniczona jest symbioza z bakteriami brodawkowymi, wiążącymi wolny azot z powietrza. Należy podkreślić, że gatunek ten jest rośliną światłolubną i ma duże potrzeby wodne (współczynnik transpiracji 600-900), co jednak zaspakaja łatwiej niż inne rośliny, ponieważ pobiera wodę z głębszych poziomów gleby dzięki głębokiemu i masywnemu systemowi korzeniowemu. Dobre przedplony pod lucernę to stanowiska odchwaszczone, w wysokiej kulturze roli i zasobne w składniki pokarmowe. Najlepiej warunki te spełniają rośliny okopowe na oborniku, zboża, rzepak, trawy, a w przypadku siewu letniego będą to międzyplony ozime i mieszanki zbożowo-strączkowe na zielonkę. Lucerna po sobie nie powinna być uprawiana częściej, niż co 4 lata.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH