Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zboża i ich współczesny problem

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Franciszek Kapusta
  • Data: 02-07-2012, 18:53

Pozycja zbóż w rolnictwie i gospodarce polski 

Zboża stanowią ważny składnik rolnictwa i gospodarki Polski, ponieważ:

  • zajmują prawie 75% powierzchni upraw gruntowych,
  • stanowią zasadniczy składnik zmianowania upraw (istnieją trudności w znalezieniu dobrych stanowisk dla tak dużego odsetka zbóż),
  • stanowią 17,7% produkcji globalnej rolnictwa, 33,2% produkcji roślinnej, 13,6% produkcji towarowej rolnictwa (2010 r.) [Rocznik Statystyczny... 2011],
  • stanowią 5,5% eksportu rolno-spożywczego i 10,2% eksportu produktów roślinnych (2010 r.) [Handel Zagraniczny... 2011],
  • stanowią ważne źródło składników odżywczych, podstawę piramidy żywieniowej i podstawowy składnik bezpieczeństwa żywnościowego człowieka,
  • są głównym składnikiem pasz przemysłowych zużywanych w żywieniu zwierząt gospodarskich i elementem intensyfikacji produkcji zwierzęcej [Kapusta 2012],
  • angażują znaczną część zasobów pracy w rolnictwie i dostarczają pracującym przychodów. 

Produkcja światowa ziarna zbóż wykazuje stałą tendencję wzrostową i w 2009 r. przekraczała 2493,7 mln t. Największy udział w produkcji światowej, ze względu na wielkość zbiorów, mają: kukurydza - 818,8 mln t, pszenica - 685,6 mln t i ryż - 685,2 mln t.

Produkcja zbóż w Polsce sięga 30 mln t i stanowi ok. 1,2% produkcji światowej [Rocznik Statystyczny... 2011].

W Polsce gospodarka zbożowa i rynek zbóż kształtują się pod wpływem niestabilnych uwarunkowań makroekonomicznych, głównie zmiennego poziomu produkcji i podaży zbóż. W okresie powojennym, dążono do osiągnięcia możliwie pełnej samowystarczalności kraju w zakresie produkcji zbóż z różnymi skutkami. Działania podejmowane w ramach realizacji polityki rolnej państwa doprowadziły do zmiany powierzchni uprawy zbóż. W latach 2000- 2010 powierzchnia upraw zbóż zmniejszyła się z 8814 tys. do 7646 tys. ha, czyli o 1168 tys. ha (o 13,3%). W tym samym okresie udział procentowy zbóż w strukturze zasiewów wzrósł z 71,0 do 73,3% (tab. 1). Tak duży udział zbóż w strukturze zasiewów jest niekorzystny, gdyż zboża są uprawiane po sobie, co powoduje jednostronne wykorzystywanie gleby ze składników pokarmowych oraz przyczynia się do rozwoju chorób i szkodników roślin zbożowych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH