Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zboża i ich współczesny problem

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Franciszek Kapusta
  • Data: 02-07-2012, 18:53

Pozycja zbóż w rolnictwie i gospodarce polski 

Zboża stanowią ważny składnik rolnictwa i gospodarki Polski, ponieważ:

  • zajmują prawie 75% powierzchni upraw gruntowych,
  • stanowią zasadniczy składnik zmianowania upraw (istnieją trudności w znalezieniu dobrych stanowisk dla tak dużego odsetka zbóż),
  • stanowią 17,7% produkcji globalnej rolnictwa, 33,2% produkcji roślinnej, 13,6% produkcji towarowej rolnictwa (2010 r.) [Rocznik Statystyczny... 2011],
  • stanowią 5,5% eksportu rolno-spożywczego i 10,2% eksportu produktów roślinnych (2010 r.) [Handel Zagraniczny... 2011],
  • stanowią ważne źródło składników odżywczych, podstawę piramidy żywieniowej i podstawowy składnik bezpieczeństwa żywnościowego człowieka,
  • są głównym składnikiem pasz przemysłowych zużywanych w żywieniu zwierząt gospodarskich i elementem intensyfikacji produkcji zwierzęcej [Kapusta 2012],
  • angażują znaczną część zasobów pracy w rolnictwie i dostarczają pracującym przychodów. 

Produkcja światowa ziarna zbóż wykazuje stałą tendencję wzrostową i w 2009 r. przekraczała 2493,7 mln t. Największy udział w produkcji światowej, ze względu na wielkość zbiorów, mają: kukurydza - 818,8 mln t, pszenica - 685,6 mln t i ryż - 685,2 mln t.

Produkcja zbóż w Polsce sięga 30 mln t i stanowi ok. 1,2% produkcji światowej [Rocznik Statystyczny... 2011].

W Polsce gospodarka zbożowa i rynek zbóż kształtują się pod wpływem niestabilnych uwarunkowań makroekonomicznych, głównie zmiennego poziomu produkcji i podaży zbóż. W okresie powojennym, dążono do osiągnięcia możliwie pełnej samowystarczalności kraju w zakresie produkcji zbóż z różnymi skutkami. Działania podejmowane w ramach realizacji polityki rolnej państwa doprowadziły do zmiany powierzchni uprawy zbóż. W latach 2000- 2010 powierzchnia upraw zbóż zmniejszyła się z 8814 tys. do 7646 tys. ha, czyli o 1168 tys. ha (o 13,3%). W tym samym okresie udział procentowy zbóż w strukturze zasiewów wzrósł z 71,0 do 73,3% (tab. 1). Tak duży udział zbóż w strukturze zasiewów jest niekorzystny, gdyż zboża są uprawiane po sobie, co powoduje jednostronne wykorzystywanie gleby ze składników pokarmowych oraz przyczynia się do rozwoju chorób i szkodników roślin zbożowych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH