Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Ziarno zbóż i produkty zbożowe jako źródła błonnika pokarmowego

W Polsce liczba chorych na przewlekłe choroby niezakaźne (Non-Communicable Diseases – NCDs), czyli tzw. choroby cywilizacyjne, stale utrzymuje się na wysokim poziomie [23, 28]. Zalicza się do nich takie schorzenia, jak: otyłość, choroby sercowo-naczyniowe (ChNS), cukrzycę i niektóre typy nowotworów. Z danych GUS i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego wynika, że ChNS i nowotwory są odpowiedzialne za 70 % wszystkich zgonów, odpowiednio: 45,6 % i 24,8 % [23, 28]. Według danych GUS w ostatnich kilkunastu latach natężenie zgonów spowodowanych tymi chorobami nie zmieniło się istotnie [23].

Ziarno zbóż i produkty zbożowe jako źródła błonnika pokarmowego
fot. shutterstock.com
  • Źródło

Autor: Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz, ŻYWNOŚĆ NAUKA TECHNOLOGIA JAKOŚĆ 2018, 25, 3(116)
Data: 26-03-2019, 09:38

Rozwojowi tzw. chorób XXI wieku sprzyjają przede wszystkim postęp współczesnej cywilizacji oraz czynniki związane z warunkami i stylem życia, na który składa się, obok niskiej aktywności fizycznej i palenia tytoniu, nieprawidłowa dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce, cukry proste i żywność wysoko przetworzoną, a uboga w produkty nisko przetworzone, bogate w błonnik pokarmowy (DF).

Dlatego tak ważna jest edukacja w zakresie prawidłowego odżywiania i promocja produktów żywnościowych bogatych w ten składnik żywności. W Polsce opublikowano szereg prac przeglądowych poświęconych błonnikowi i jego funkcji w organizmie człowieka, ale tylko nieliczne w całości dotyczą produktów zbożowych, mimo że są one głównym źródłem tego składnika w codziennej diecie Polaków [2, 19].

Uznano zatem za celowe przygotowanie kompleksowego opracowania zawierającego aktualne dane dotyczące wielkości spożycia produktów zbożowych i błonnika pokarmowego w Polsce oraz jego zawartości w zróżnicowanej grupie tych produktów,obejmującej wiele nowych, coraz częściej spożywanych przez konsumentów, z uwzględnieniem aktualnej definicji błonnika, krytycznej oceny metod jego ilościowego oznaczania oraz roli w organizmie człowieka.

Definicja błonnika pokarmowego

Pojęcie „błonnik pokarmowy” (ang. dietary fibre, DF) jako pierwszy wprowadził Hipsley w 1953 r. [14], który zaobserwował, że ryzyko toksemii ciążowej występuje rzadziej u kobiet stosujących dietę bogatą w nieprzyswajalne węglowodany. Do początku lat 70. ubiegłego wieku w literaturze o tematyce żywieniowej spotyka się tylko nieliczne wzmianki o tym, że nieprzyswajalne węglowodany opóźniają proces trawienia oraz ułatwiają wypróżnianie. Wówczas ten składnik żywności był określany i ilościowo oznaczany jako błonnik surowy (ang. crude fibre, CF).

Dopiero w 1972 r. ter-min ten został bliżej zdefiniowany przez Trowella [26]. Zgodnie z zaproponowaną definicją „błonnik pokarmowy to pozostałość ścian komórkowych produktów roślinnych, która nie ulega hydrolizie pod wpływem enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym człowieka”. Definicja ta została przyjęta i powszechnie funkcjonowała aż do końca pierwszej dekady XXI wieku. W 2008 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Komisją Kodeksu Żywnościowego (CAC) zaproponowali nową definicję błonnika pokarmowego, która została zaakceptowana przez Komisję Europejską [14].

więcej informacji:

błonnik RSS ALERT    /    zboża RSS ALERT    /    przetwórstwo zbóż RSS ALERT    /    przetwory zbożowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.84.182.112
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.