REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Znaczenie roślin oleistych dla człowieka, rolnictwa i kraju

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Prof. dr hab. inż. Franciszek Kapusta
  • Data: 01-01-2013, 15:51

REKLAMA

Wstęp

Rośliny oleiste, a zwłaszcza rzepak, zyskują na znaczeniu dla człowieka, rolnictwa i gospodarki Polski w pierwszej dekadzie XXI wieku ponieważ:

  • zwiększa się udział w strukturze zasiewów z 3,6% w 2000 r. do 9,5% w 2010 r. [Rocznik Statystyczny... 2011];
  • w 2010 r. rośliny oleiste i ich przetwory stanowią w eksporcie rolno-spożywczym Polski 4,0%, zaś w imporcie 11,5% [Handel zagraniczny... 2011];
  • stanowią już obecnie ważny składnik zmianowania roślin;
  • dostarczają znaczną część pozostałości (wytłoków, śruty poekstrakcyjnej) stanowiących cenny składnik pasz treściwych dla zwierząt gospodarskich;
  • dostarczają nasion poszukiwanych na rynku dla celów spożywczych, jak również do przetwórstwa na biokomponenty paliw silnikowych i ta rola dynamicznie wzrasta.
Produkowane w świecie tłuszcze roślinne w ok. 73% uzyskiwane są z jednorocznych roślin oleistych, do których zalicza się gatunki roślin uprawnych gromadzące w swoich organach co najmniej 15-20% tłuszczu.

 

Pozyskiwany z roślin tłuszcz po obróbce służy celom żywieniowym lub znajduje zastosowanie w różnych gałęziach techniki. Tłuszcze spożywcze są wykorzystywane jako oleje jadalne lub są surowcami do produkcji margaryny, wyrobów cukierniczych, piekarskich i konserw.

Zastosowanie techniczne tłuszczów roślinnych jest jeszcze szersze [Jasińska, Kotecki 1999]. Są one podstawowym surowcem do produkcji mydła i środków piorących oraz pokostów, farb olejnych i lakierów. Używa się ich w produkcji linoleum i ceraty oraz do natłuszczania przędzy i impregnowania tkanin, mają zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ich przetworów używa się do prania, farbowania i wykańczania tkanin, do wyprawiania skór, do fabrykacji lepiszczy, kitów, mas plastycznych i mas izolacyjnych, a także elastycznych i miękkich gum. Są używane w hutnictwie i odlewnictwie podczas hartowania stali, walcowania blachy i formowania odlewów hutniczych. Służą do uszlachetniania rozmaitych środków smarowniczych (lubrykantów) oraz do produkcji środków piorących (detergentów). Stanowią składnik wielu środków ochrony roślin jako substancje wspomagające działanie niektórych pestycydów. W farmacji są stosowane do wyrobu maści i płynów, w lecznictwie jako leki. Obecnie największego znaczenia technicznego nabierają oleje roślinne jako alternatywne, ekologicznie przyjazne paliwo do napędu silników spalinowych (biodisel, biopaliwo).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH