Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zwalczanie chwastów jednoliściennych w ziemniakach i niektórych roślinach strączkowych

  • Autor: Tomasz Sekutowski - Nasza Rola
  • Data: 27-04-2010, 10:50

Skuteczne wyeliminowanie konkurencji ze strony chwastów jest jednym z ważniejszych elementów technologii ochrony ziemniaków czy roślin strączkowych, gwarantujące uzyskanie odpowiednio wysokich plonów. Obserwacje terenowe wskazują na fakt, że czasami trudno uzyskać zadowalające efekty zwalczania chwastów w wymienionych uprawach. Dlatego plantatorzy często poszukują rozwiązań, które by spowodowały większą skuteczność i pewność w rozwiązaniu problemu zachwaszczenia takich plantacji.

Chwasty bardzo łatwo dostosowują się do różnych warunków siedliskowych, stąd ich bardzo duża szkodliwość dla rośliny uprawnej. Strategia polegająca na przystosowaniu się do rytmu rozwojowego rośliny uprawnej sprzyja przetrwaniu danego gatunku, a nierzadko pozwala również na „kolonizowanie” nowych upraw rolniczych. Szkodliwość chwastów zależy przede wszystkim od dwóch czynników: liczebności oraz terminu wystąpienia na plantacji.

Jednym z podstawowych czynników, zapewniających uprawie ziemniaków i roślin strączkowych optymalny wzrost i rozwój, jest wyeliminowanie lub ograniczenie konkurencji ze strony chwastów w odpowiednim terminie rozwojowym samej rośliny uprawnej jak i chwastów.

Dobór odpowiednio selektywnego i skutecznego herbicydu powinien opierać się głównie na dobrej znajomości występującego na danym polu zachwaszczenia. Ponadto odpowiednio wcześniej plantator powinien przeprowadzić lustrację pola, na którym mają być uprawiane ziemniaki czy rośliny strączkowe, w celu określenia jakie gatunki chwastów są dominujące oraz w jakim nasileniu występują. Należy pamiętać również o tym, że skuteczność niszczenia chwastów herbicydami jest uzależniona od kilku czynników, takich jak: wilgotności gleby (dotyczy to w szczególności herbicydów doglebowych, stosowanych przed wschodami), fazy rozwojowej chwastów, odpowiednio dobranego herbicydu, warunków pogodowych podczas wykonywania zabiegu, jak i bezpośrednio po nim, oraz dokładności wykonania oprysku. Po przeprowadzonej lustracji pola, plantator może dokonać wyboru odpowiednich środków i przystąpić do wykonywania zabiegu herbicydowego.

Ziemniaki

Dla producentów ziemniaków najważniejszy jest plon handlowy bulw, który wpływa na opłacalność produkcji. Wysokość plonu oraz jego jakość jest ściśle uzależniona od wielu czynników: opadów, temperatury oraz nasłonecznieniem w okresie wegetacji, a także od ogólnie pojętej agrotechniki (nawożenia, ochrony przed chwastami, szkodnikami i chorobami).

Pierwszym zadaniem, jakie plantator powinien wykonać w ramach ochrony plantacji ziemniaków przed agrofagami, jest zabezpieczenie takiej plantacji przed szkodliwą konkurencją ze strony chwastów. Zagrożenie plantacji ziemniaka ze strony chwastów jest szczególnie duże w początkowym okresie wegetacji (około 40-60 dni od momentu posadzenia) ze względu na brak konkurencji ze strony rośliny uprawnej względem rozwijających się gatunków chwastów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH