Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

PIM: Jeśli wahania cen zbóż się utrzymają, część firm makaronowych może upaść

Mąka podrożała od wakacji o ok. 100 proc. To musi przełożyć się na koszty produkcji makaronów. W teorii automatycznie powinny rosnąć ceny detaliczne produktów, jednak w praktyce, podwyżki w sklepach następują z opóźnieniem, którego koszty pokrywają przetwórcy. - Jeżeli nie nastąpi stabilizacja i utrzymają się wahania cen, część firm będzie mogła mieć problem z przetrwaniem - mówi Paweł Nowakowski, prezes Polskiej Izby Makaronu.

PIM: Jeśli wahania cen zbóż się utrzymają, część firm makaronowych może upaść

Autor: Weronika Kreczko, portalspozywczy.pl
Data: 31-01-2011, 12:39

- Wraz ze wzrostem cen surowca, rosną koszty ich wytworzenia i udziały kosztów surowcowych w technicznym koszcie wytworzenia (TKW). Obecnie ceny mąki stanowią ponad 70 proc. TKW, podczas gdy jeszcze w wakacje było to niespełna 60 proc. - zauważa Paweł Nowakowski, prezes Polskiej Izby Makaronów.

Jak podkreślają eksperci, to musi przełożyć się na ceny produktów. Ze względu na - często długoterminowe - umowy z partnerami handlowymi nie jest to jednak łatwe.

- Ceny na półkach rosną, ale z dużym opóźnieniem w stosunku do wzrostów na rynku surowcowym. Tracą na tym producenci makaronów - kupują surowiec płacąc nowe, wyższe stawki, zaś produkt z niego wytworzony muszą sprzedawać po dotychczasowych cenach - mówi prezes Nowakowski.

To zaś odbija się na wynikach spółek makaronowych.

- Oczekujemy, że po kolejnej fali podwyżek cen mąki, która miała miejsce na przełomie grudnia i stycznia a przełoży się na podwyżki w lutym i marcu, nastąpi okres stabilizacji i utrzyma się aż do zbiorów. Możemy spodziewać się, że po żniwach nastąpi spadek cen zbóż, co, znów z opóźnieniem, przełoży się na obniżki cen detalicznych. Dzięki temu w III kwartale producenci liczą na możliwość częściowego odrobienia straty na wynikach - dodaje Paweł Nowakowski, który piastuje jednocześnie funkcję prezesa giełdowej spółki Makarony Polskie.

Firmy jednak najbardziej obawiają się gwałtownych zmian. 

- Warto podkreślić, że jeżeli nie nastąpi stabilizacja i utrzymają się wahania cen, część firm będzie mogła mieć problem z przetrwaniem. Marże na produktach makaronowych nie są bowiem na tyle wysokie, by zamortyzować rosnące koszty produkcji. Najtrudniej jest na pewno tym firmom (a jest ich w Polsce kilkanaście), które specjalizują się w produkcji pod marki własne sieci handlowych - mówi Paweł Nowakowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Paweł Nowakowski RSS ALERT    /    Polska Izba Makaronu RSS ALERT    /    makarony RSS ALERT    /    ceny mąki RSS ALERT    /    ceny zbóż RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • mawie70@onet.eu 2011-02-01 19:51:58
    panie Nowakowski punkt widzenia zależy od punktu siedzenia,i dlatego nie dostrzega pan innych argumetów na rynku w skali zwiekszena i osiagniecia jeszcze lepszych zysków,jak tylko zakup pszenicy w żniwa (2011r) od \"chłopów \"najlepiej po cenie gwarantowanej 101 euro.Otuż proponuje panu aby zakupił pan dziś od naszych żadzących ,którzy to chwalili sie przed zbiorami (maj -czerwiec ) ,że nie ma obaw mamy zapas 5,5mil ton .Przesłanki i przymiarka cenowa 380 zł za tone ,za pszenice konsumcyjną o wsokich parmetrach. Dlatego proszę nie wysuwać takich argumętów,że w żniwa bedzie tanio ,otóż nie będzie my rolnicy też chcemy żyć normalnie przez takich jak pan nie można w gospodarstwie nic zaplanować ,za ile wyprodukować ,za ile sprzedać ! pan wie ! jakie pan ma koszty i za ile sprzedaje ,my nie mamy żadnej gwarancji co do sprzedaży.Tak ,że prognozę zysku bedzie pan musiał skorygować ! Tylko nie kosztem pracowników w firmie.Pozdrawiam W>M>
  • popieram 2011-03-08 16:12:42
    O tak. Ekspert dokonujący restrukturyzacji kosztem swoich pracowników. A to jest najprostsze przecież.
  • rey 2011-03-08 17:35:25
    czekaj tatka latka a oziminy na polu żółkną z powodu temperatury w dzien plus 10 nocą -10 koniec pszenicy po 350 zl
  • pracownica 2011-04-28 09:36:59
    Dokładnie tak...jak do tej pory to ta restrukturyzacja odbywa się kosztem pracowników

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.193.89
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.