25 października – Światowy Dzień Makaronu
25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Makaron jest wartościowym produktem zbożowym, źródłem cennych składników odżywczych, dostarczającym dużo dobrej energii ludzkiemu organizmowi.

58% dorosłych osób deklaruje, że jedzą zwykły makaron bez dodatków co najmniej raz w tygodniu. Głód makaronu w Polsce nie ogranicza się jednak do jego standardowych wersji. Aż 19% Polaków jada co najmniej raz na tydzień makaron pełnoziarnisty, a 5% — makaron bezglutenowy. 8% badanych spożywa makaron organiczny raz w tygodniu lub częściej. Jedna trzecia (33%) polskich konsumentów zgadza się, że zwykły makaron jest smaczniejszy niż bezglutenowy, zaś 19% przyznaje, że smakują im niskowęglowodanowe odmiany makaronu.
Istotny element diety
Makaron zawiera ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B i mikroelementy. Spożywając 100g pełnoziarnistego makaronu, dostarczamy sobie m. in. manganu – minerału przyczyniającego się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, fosforu – pomagającego w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, czy żelaza – składnika istotnego dla rozwoju funkcji poznawczych i umysłowych oraz prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego.
Poza dostarczaniem wartościowych składników odżywczych, jedną z najważniejszych ról makaronów w diecie człowieka jest zapewnienie nam porcji zdrowej energii, dzięki której nasz organizm – w tym umysł – może sprawnie funkcjonować, a my mamy siły do działania.
Bogactwo wyboru
Rynek makaronów jest bardzo bogaty i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Są makarony pełnoziarniste, z twardej pszenicy durum, żytnie, gryczane, a nawet z dodatkiem suszonych warzyw. Tak samo liczne, jak jego rodzaje, są także możliwości jego przyrządzenia. Makaron może być jednym ze składników sałatek, zup, jak i dań głównych – z sosami, w formie zapiekanek albo lekkich potraw z warzywami. Makarony świetnie łączą się z niemal każdym dodatkiem: z mięsem, rybą, owocami morza, z produktami sezonowymi, a także z regionalnymi specjałami z różnych stron świata i kraju. Warto zatem sięgać po makaron, nie tylko w dniu jego święta.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.