Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

25 października – Światowy Dzień Makaronu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 24-10-2017, 16:15
25 października – Światowy Dzień Makaronu
fot. materiały prasowe

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Makaron jest wartościowym produktem zbożowym, źródłem cennych składników odżywczych, dostarczającym dużo dobrej energii ludzkiemu organizmowi.

58% dorosłych osób deklaruje, że jedzą zwykły makaron bez dodatków co najmniej raz w tygodniu. Głód makaronu w Polsce nie ogranicza się jednak do jego standardowych wersji. Aż 19% Polaków jada co najmniej raz na tydzień makaron pełnoziarnisty, a 5% — makaron bezglutenowy. 8% badanych spożywa makaron organiczny raz w tygodniu lub częściej. Jedna trzecia (33%) polskich konsumentów zgadza się, że zwykły makaron jest smaczniejszy niż bezglutenowy, zaś 19% przyznaje, że smakują im niskowęglowodanowe odmiany makaronu.

Istotny element diety

Makaron zawiera ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B i mikroelementy. Spożywając 100g pełnoziarnistego makaronu, dostarczamy sobie m. in. manganu – minerału przyczyniającego się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, fosforu – pomagającego w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, czy żelaza – składnika istotnego dla rozwoju funkcji poznawczych i umysłowych oraz prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego.

Poza dostarczaniem wartościowych składników odżywczych, jedną z najważniejszych ról makaronów w diecie człowieka jest zapewnienie nam porcji zdrowej energii, dzięki której nasz organizm – w tym umysł – może sprawnie funkcjonować, a my mamy siły do działania.

Bogactwo wyboru

Rynek makaronów jest bardzo bogaty i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Są makarony pełnoziarniste, z twardej pszenicy durum, żytnie, gryczane, a nawet z dodatkiem suszonych warzyw. Tak samo liczne, jak jego rodzaje, są także możliwości jego przyrządzenia. Makaron może być jednym ze składników sałatek, zup, jak i dań głównych – z sosami, w formie zapiekanek albo lekkich potraw z warzywami. Makarony świetnie łączą się z niemal każdym dodatkiem: z mięsem, rybą, owocami morza, z produktami sezonowymi, a także z regionalnymi specjałami z różnych stron świata i kraju. Warto zatem sięgać po makaron, nie tylko w dniu jego święta. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH