Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

4 maja to Dzień Piekarza

4 maja swoje święto obchodzą wszyscy piekarze. To dzięki nim możemy zajadać się pysznymi bułeczkami czy chrupiącym chlebem.

4 maja to Dzień Piekarza
fot. shutterstock

Jak informują eksperci firmy Mintel globalny rynek pieczywa ulega ciągłej transformacji, z naciskiem na oferowanie wyższej jakości produktów, które wpisują się w koncept czystej etykiety oraz oferują wzmocnione profile odżywcze. Konsumenci poszukują szczegółowych informacji na temat receptur produktów oraz ich pochodzenia.

Konsumpcja pieczywa w Polsce spada i to pomimo istotnego znaczenia pieczywa w naszej diecie. Jak mówi Artur Starek, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa, głównymi powodami ograniczania spożycia pieczywa jest dbanie o właściwą wagę ciała oraz przeświadczenie, iż pieczywo jest produktem wysoko przetworzonym.

– Bez względu na styl życia, zakładając, że nie mamy reakcji alergicznych, ważne jest, aby po chleb czy bułki sięgać często. Pieczywo dostarcza nam białka, witamin, węglowodanów i błonnika – zachęca prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa.

Jak przyznaje, pomimo negatywnej dynamiki spożycia Polska to wciąż „chlebowy” kraj, a Polacy jedzą dużo pieczywa na tle innych krajów europejskich. – Polska jest 6. co do wielkości konsumpcji pieczywa krajem w Europie i odpowiada za 7% wolumenu zjadanego w Europie pieczywa – mówi serwisowi portalspozywczy.pl.

Piekarze to w okresie wczesnego średniowiecza, grupa książęcej, biskupiej ludności służebnej - ministeriales, która zajmowała się wyrabianiem i wypiekiem chleba oraz innego pieczywa.

Jak informuje Wikipedia pojawiają się w Polsce na pierwszych uposażeniach klasztorów, wymienieni w Przywileju tynieckim (1105) i w Bulli Gnieźnieńskiej (1136), gdzie występują razem z kucharzami i koniuchami jako ministeriales w opactwie w Łęczycy. Na służbie książęcej wędrowali razem z dworem, dlatego tak jak kucharzy i łagiewników, mieszkańcy osad mieli obowiązek ich gościć. Piekarze wymieniani w najstarszych dokumentach prawa magdeburskiego, razem z rzeźnikami i szewcami zakładali pierwsze, miejskie cechy branżowe w Polsce. W XV-wiecznym Poznaniu i Krakowie piekarze byli też hodowcami świń. Rady miejskie obu tych miast ograniczały piekarzom ich ilość do 12-16 sztuk.

Świadectwem ich istnienia są nazwy typu Piekary, którą nosi kilkanaście osad w Polsce, położonych w sąsiedztwie starych grodów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Dzień Piekarza RSS ALERT    /    piekarze RSS ALERT    /    piekarstwo RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.25.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.