Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Aby przetrwać, piekarnie muszą stawiać na jakość

Ekspansja sieci handlowych zmienia rynek pieczywa nad Wisłą. Piekarze, by przetrwać, muszą stawiać na jakość, a nie na wojnę cenową - pisze "Rzeczpospolita".

Aby przetrwać, piekarnie muszą stawiać na jakość
Fot. shutterstock

"Jeszcze w 2016 r. powinniśmy otworzyć pierwsze mini-piekarnie w kilku polskich sklepach" - mówi "Rzeczpospolitej" Waldemar Topolski, zarządzający polskim oddziałem grupy Aryzta, wicelidera światowego rynku pieczywa do odpieku. "Docelowo widzimy miejsce dla nich nawet w tysiącu placówek" - dodaje.

Aryztę interesuje współpraca z sieciami sklepów spożywczych, które chcą rozwijać u siebie stoiska z pieczywem. Łącznie inwestycja może kosztować nawet 30 mln zł.

O tym, że chleby i bułki wypiekane na miejscu mogą być magnesem przyciągającym konsumentów, świadczą inwestycje w działy z pieczywem, jakie w ostatnich latach dokonały czołowe dyskonty. Lidl oferuje pieczywo opiekane na miejscu we wszystkich - ma ich ponad 550 - placówkach w Polsce. Z kolei Biedronka robi to w ponad 2,5 tys. sklepów (a ma ich ok. 2,7 tys.)

W efekcie ze sprzedażą na poziomie 400 tys. ton rocznie mrożone produkty mają już blisko 15 proc. udziałów w całym rynku pieczywa w Polsce. Są one dwa razy większe niż pięć lat temu, a branża spodziewa się, że będą nadal szły w górę. 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

pieczywo RSS ALERT    /    piekarnie RSS ALERT    /    mini-piekarnie RSS ALERT    /    chleb RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • bb 2016-09-09 11:02:12
    Odpiekane, wypiekane - nazywac mozna roznie, a to nawet nie pachnie, nie mowiac juz o smaku, jak PRAWDZIWY chleb, czy PRAWDZIWA bulka.
  • Ola 2016-09-09 13:14:22
    Może i to jadalne ale tylko świeże,nie ma jak prawdziwy chleb na zakwasy czy prawdziwa buła
  • ER 2016-09-12 08:06:52
    widać, że nie macie pojęcia o tym... chleb na zakwasie może być TEŻ mrożony i nie traci na tym żadnych wartości... po prostu ostatnia część procesu jest dokonywana w sklepie... i tym się różni to od produkcji świeżego pieczywa...
  • Kaka 2016-09-16 06:50:18
    Mrożenie jest najlepszą metodą utrwalenia jednak nigdy nie zastąpi prawdziwego świeżego pieczywa tak jak mięso mrożone czy ryby itd. Dodatkowym plusem świeżego jest to, że powstaje w wielu zakładach i nie jest masowym produktem co daje dodatkowe korzyści dla gospodarki i mieszkańców.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.