Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Aby przetrwać, piekarnie muszą stawiać na jakość

  • Autor: PAP
  • Data: 07-09-2016, 08:17
Aby przetrwać, piekarnie muszą stawiać na jakość
Fot. shutterstock

Ekspansja sieci handlowych zmienia rynek pieczywa nad Wisłą. Piekarze, by przetrwać, muszą stawiać na jakość, a nie na wojnę cenową - pisze "Rzeczpospolita".

"Jeszcze w 2016 r. powinniśmy otworzyć pierwsze mini-piekarnie w kilku polskich sklepach" - mówi "Rzeczpospolitej" Waldemar Topolski, zarządzający polskim oddziałem grupy Aryzta, wicelidera światowego rynku pieczywa do odpieku. "Docelowo widzimy miejsce dla nich nawet w tysiącu placówek" - dodaje.

Aryztę interesuje współpraca z sieciami sklepów spożywczych, które chcą rozwijać u siebie stoiska z pieczywem. Łącznie inwestycja może kosztować nawet 30 mln zł.

O tym, że chleby i bułki wypiekane na miejscu mogą być magnesem przyciągającym konsumentów, świadczą inwestycje w działy z pieczywem, jakie w ostatnich latach dokonały czołowe dyskonty. Lidl oferuje pieczywo opiekane na miejscu we wszystkich - ma ich ponad 550 - placówkach w Polsce. Z kolei Biedronka robi to w ponad 2,5 tys. sklepów (a ma ich ok. 2,7 tys.)

W efekcie ze sprzedażą na poziomie 400 tys. ton rocznie mrożone produkty mają już blisko 15 proc. udziałów w całym rynku pieczywa w Polsce. Są one dwa razy większe niż pięć lat temu, a branża spodziewa się, że będą nadal szły w górę. 

 

 

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kaka 16-09-2016, 06:50:
Mrożenie jest najlepszą metodą utrwalenia jednak nigdy nie zastąpi prawdziwego świeżego pieczywa tak jak mięso mrożone czy ryby itd. Dodatkowym plusem świeżego jest to, że powstaje w wielu zakładach i nie jest masowym produktem co daje dodatkowe korzyści dla gospodarki i mieszkańców.
  • ER 12-09-2016, 08:06:
widać, że nie macie pojęcia o tym... chleb na zakwasie może być TEŻ mrożony i nie traci na tym żadnych wartości... po prostu ostatnia część procesu jest dokonywana w sklepie... i tym się różni to od produkcji świeżego pieczywa...
  • Ola 09-09-2016, 13:14:
Może i to jadalne ale tylko świeże,nie ma jak prawdziwy chleb na zakwasy czy prawdziwa buła

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH