Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Adam Tański: Popyt na mąkę zaczyna stabilizować się

- Przetrwają te firmy, które mają nowoczesne młyny, o wysokiej intensywności produkcji, czyli ilości produkcji na dobę, co pozwala obniżyć cenę mąki - wskazuje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Adam Tański, prezydent Izby Zbożowo-Paszowej. O sytuacji na rynku mąki rozmawiamy także z sekretarzem generalnym tej organizacji Maciejem Tomaszewiczem.

Adam Tański: Popyt na mąkę zaczyna stabilizować się
Adam Tański, prezydent Izby Zbożowo-Paszowej

Autor: Weronika Kreczko
Data: 05-02-2011, 14:18

Jaka jest sytuacja polskiego młynarstwa? Czy nie szkodzi mu znaczący udział zagranicznych koncernów?

A.T.: To prawda, że na rynku jest kilka firm zagranicznych, ale tak jest w całej branży spożywczej. Nie jest prawdą, że liczą się tylko firmy zagraniczne - ciągle o pierwsze miejsce na rynku walczą Polskie Młyny z firmą niemiecką VK Mühlen. Jest kilka firm zagranicznych, ale Polskie Młyny trzymają się całkiem nieźle. Faktem jest, że przetrwają te firmy, które mają nowoczesne młyny, o wysokiej intensywności produkcji, czyli ilości produkcji na dobę, co pozwala obniżyć cenę. Polskie młynarstwo przeszło już w dużym stopniu modernizację i oczywiście zawsze będzie konkurencja między firmami.

A mali młynarze mają szanse przetrwać na rynku?

A.T.: Jak każda mała firma, jeśli trafi na niszę. Jeśli ma wiernych dostawców i odbiorców, to też może mieć przewagę - może chociażby minimalizować mające wielkie znaczenie koszty transportu, zarówno mąki jak i zboża. Ale na ogół małe młyny są energochłonne i o niskiej wydajności, więc mają trudniejszą sytuację ze względu na wyższe koszty jednostkowe. Ale mogą zaoszczędzić na kosztach związanych z pozyskaniem surowca i dystrybucją produktu finalnego. Najczęściej małe młyny są działalnością uzupełniającą inną działalność.

Jakie są trendy w młynarstwie. Mówi się, że spada popyt na pieczywo, zapotrzebowanie na mąkę też maleje?

A.T.: Spadało, ale zaczyna się teraz stabilizować. Udział pieczywa w diecie od dwóch lat utrzymuje się bez trendu spadkowego.

Maciej Tomaszewicz: Mogą być jakieś przesunięcia w ramach popytu z białego pieczywa na pełno ziarniste. Był czas, gdy Polacy odwracali się od pieczywa, spadało zapotrzebowanie na mąkę, ale to, zdaje się, zostało już zahamowane. Produkcja mąki nawet nieznacznie wzrosła pod koniec ub.r.

Czy jest szansa, że będziemy wkrótce w naszym kraju obserwować trend rosnący w popycie na mąkę?

A.T.: W diecie raczej nic się nie powinno zmieniać. To co będziemy obserwowali na rynku będzie zależało od czynniku demograficznego, od emigracji i imigracji. Kilka lat temu odczuwalny był exodus - ponad milion ludzi wyjechało i stąd też wyraźnie odczuliśmy spadek popytu na mąkę. Ale to już mamy za sobą. Powinniśmy obserwować stabilizację.

Jaki wpływ na sytuację rynku ma import mąki z zagranicy? Czy to duże zjawisko?

A.T.: Nie mam statystyk z roku ubiegłego, ale import mąki nigdy nie był czynnikiem zasadniczym. Pojawiły się firmy zagraniczne ale wożenie mąki na duże odległości jest nieopłacalne - koszty transportu odgrywają za dużą rolę w końcowym rozrachunku. Stąd też w Polsce nigdy nie było problemu z nadmiernym importem mąki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Adam Tański RSS ALERT    /    Izba Zbożowo-Paszowa RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • aureus 2011-02-07 12:09:04
    Pan Tański, młynarski autorytet. Kilka lat temu twierdził, że porośnięte żyto ma liczbe opadanie 60, a nawet m n i e j s z ą . Gratuluje wiedzy!
  • stuart 2011-02-07 23:12:11
    Zdolnosci produkcyjne mlynow na terenie Polski przewyzszaja popyt i nie sa w pelni wykorzytane - do czasu zdobycia rynku przez duze koncerny wojna cenowa bedzie miala miejsce. Ciekawe czy potem bedziemy obserwowac podobne procesy do tych na rynku polskiego cukru.
  • Wojtas 2011-02-08 12:07:42
    Aureus Masz rację. Kto to jest Tański hahahaha:)
  • aureus 2011-02-08 12:27:13
    Rynek młynarski trochę różni sie od cukrowniczego. Rynek cukru jest limitowany, zagraniczne koncerny cukrownicze konkurują ze spółką skarbu państwa, większość cukru jest sprzedawana w detalu - myślę że w stosunku do mąki to proporcje są \'odwrócone\'. Nie wiem czy to prawda ale słyszałem że cukrownie mieszają cukier z trzciny z cukrem z buraków?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.24.209.47
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.