Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Adam Tański: Popyt na mąkę zaczyna stabilizować się

  • Autor: Weronika Kreczko
  • Data: 05-02-2011, 14:18
Adam Tański: Popyt na mąkę zaczyna stabilizować się
Adam Tański, prezydent Izby Zbożowo-Paszowej

- Przetrwają te firmy, które mają nowoczesne młyny, o wysokiej intensywności produkcji, czyli ilości produkcji na dobę, co pozwala obniżyć cenę mąki - wskazuje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Adam Tański, prezydent Izby Zbożowo-Paszowej. O sytuacji na rynku mąki rozmawiamy także z sekretarzem generalnym tej organizacji Maciejem Tomaszewiczem.

Jaka jest sytuacja polskiego młynarstwa? Czy nie szkodzi mu znaczący udział zagranicznych koncernów?

A.T.: To prawda, że na rynku jest kilka firm zagranicznych, ale tak jest w całej branży spożywczej. Nie jest prawdą, że liczą się tylko firmy zagraniczne - ciągle o pierwsze miejsce na rynku walczą Polskie Młyny z firmą niemiecką VK Mühlen. Jest kilka firm zagranicznych, ale Polskie Młyny trzymają się całkiem nieźle. Faktem jest, że przetrwają te firmy, które mają nowoczesne młyny, o wysokiej intensywności produkcji, czyli ilości produkcji na dobę, co pozwala obniżyć cenę. Polskie młynarstwo przeszło już w dużym stopniu modernizację i oczywiście zawsze będzie konkurencja między firmami.

A mali młynarze mają szanse przetrwać na rynku?

A.T.: Jak każda mała firma, jeśli trafi na niszę. Jeśli ma wiernych dostawców i odbiorców, to też może mieć przewagę - może chociażby minimalizować mające wielkie znaczenie koszty transportu, zarówno mąki jak i zboża. Ale na ogół małe młyny są energochłonne i o niskiej wydajności, więc mają trudniejszą sytuację ze względu na wyższe koszty jednostkowe. Ale mogą zaoszczędzić na kosztach związanych z pozyskaniem surowca i dystrybucją produktu finalnego. Najczęściej małe młyny są działalnością uzupełniającą inną działalność.

Jakie są trendy w młynarstwie. Mówi się, że spada popyt na pieczywo, zapotrzebowanie na mąkę też maleje?

A.T.: Spadało, ale zaczyna się teraz stabilizować. Udział pieczywa w diecie od dwóch lat utrzymuje się bez trendu spadkowego.

Maciej Tomaszewicz: Mogą być jakieś przesunięcia w ramach popytu z białego pieczywa na pełno ziarniste. Był czas, gdy Polacy odwracali się od pieczywa, spadało zapotrzebowanie na mąkę, ale to, zdaje się, zostało już zahamowane. Produkcja mąki nawet nieznacznie wzrosła pod koniec ub.r.

Czy jest szansa, że będziemy wkrótce w naszym kraju obserwować trend rosnący w popycie na mąkę?

A.T.: W diecie raczej nic się nie powinno zmieniać. To co będziemy obserwowali na rynku będzie zależało od czynniku demograficznego, od emigracji i imigracji. Kilka lat temu odczuwalny był exodus - ponad milion ludzi wyjechało i stąd też wyraźnie odczuliśmy spadek popytu na mąkę. Ale to już mamy za sobą. Powinniśmy obserwować stabilizację.

Jaki wpływ na sytuację rynku ma import mąki z zagranicy? Czy to duże zjawisko?

A.T.: Nie mam statystyk z roku ubiegłego, ale import mąki nigdy nie był czynnikiem zasadniczym. Pojawiły się firmy zagraniczne ale wożenie mąki na duże odległości jest nieopłacalne - koszty transportu odgrywają za dużą rolę w końcowym rozrachunku. Stąd też w Polsce nigdy nie było problemu z nadmiernym importem mąki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • aureus 08-02-2011, 12:27:
Rynek młynarski trochę różni sie od cukrowniczego. Rynek cukru jest limitowany, zagraniczne koncerny cukrownicze konkurują ze spółką skarbu państwa, większość cukru jest sprzedawana w detalu - myślę że w stosunku do mąki to proporcje są 'odwrócone'.
Nie wiem czy to prawda ale słyszałem że cukrownie mieszają cukier z trzciny z cukrem z buraków?
  • Wojtas 08-02-2011, 12:07:
Aureus Masz rację. Kto to jest Tański hahahaha:)
  • stuart 07-02-2011, 23:12:
Zdolnosci produkcyjne mlynow na terenie Polski przewyzszaja popyt i nie sa w pelni wykorzytane - do czasu zdobycia rynku przez duze koncerny wojna cenowa bedzie miala miejsce. Ciekawe czy potem bedziemy obserwowac podobne procesy do tych na rynku polskiego cukru.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH