Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Amerykańscy lekarze: GMO to czynnik chorobotwórczy

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 13-07-2009, 11:11
Amerykańscy lekarze: GMO to czynnik chorobotwórczy

Amerykańska Akademia Medycyny Środowiskowej (American Academy of Environmental Medicine-AAEM) oświadczyła, że żywność genetycznie zmodyfikowana stanowi poważne ryzyko dla zdrowia i wezwała do wprowadzenia natychmiastowego moratorium na GMO - informuje FAMMU/FAPA.

AAEM opierając się na badaniach prowadzonych nad zwierzętami wnioskuje, że jest nieprzypadkowy związek między żywnością GMO a niekorzystnymi skutkami dla zdrowia, a żywność ta stanowi poważne ryzyko dla zdrowia związane z toksycznością, alergiami, systemem immunologicznym i rozrodczym oraz ze zdrowiem metabolicznym, fizjologicznym i genetycznym - podaje FAMMU/FAPA

AAEM wzywa także do moratorium na żywność genetycznie modyfikowaną i natychmiastowe wprowadzenie długiego czasu testowania bezpieczeństwa i odpowiedniego oznakowania. Wezwała również lekarzy do informowania pacjentów, medyczną społeczność i całe społeczeństwo jak uniknąć spożywania GMO. AAEM chce także uznania przez lekarzy żywności GMO za czynnik chorobotwórczy. Nawołuje do prowadzenia większej ilości niezależnych długoterminowych badań naukowych, aby rozpocząć zbieranie danych w celu zbadania roli zmodyfikowanej żywności na zdrowie człowieka.

AAEM jest międzynarodowym stowarzyszeniem lekarzy i innych specjalistów zajmującym się kwestiami klinicznych aspektów zdrowia środowiskowego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Marcin 14-07-2009, 11:51:
Ciekawe, czy są badania obrazujące nieprzypadkowy związek między stosowanymi środkami ochrony roślin, pestycydami, nawozami sztucznymi, antybiotykami, hormonami i innymi stymulantami, a niekorzystnymi skutkami dla zdrowia? A może by porównać wyniki tych badań? I może wtedy należało by się zastanowić co jest bardziej szkodliwe dla zdrowia GMO, czy żywność, pełna konserwantów i pestycydów? A co do naturalnej żywności mam małe wątpliwości, co do jej naturalności.
  • ania 14-07-2009, 09:12:
Może to i dobry pomysł, pytanie tylko, czy przypadkiem nie będzie to impulsem do wzrostu cen żywności naturalnej - tak ot sobie, bo wiadomo, że większość ludzi jednak ma instynkt samozachowawczy i nie będzie chętna się truć, i na tej większości właśnie będzie można nieźle zarobić... Przecież już teraz ceny żywności niekonserwowanej i bez sztucznych dodatków przyprawiają o zawrót głowy...
  • Nita 14-07-2009, 08:57:
Na poczatek proponuje, zeby informacja o kazdym, nawet najmniejszym dodatku GMO w produkcie, musiala znalezc sie na opakowaniu. W przypadku produktow zwierzecych dodatkowo informacja, czy byly one zywione GMO. To dla wolnosci wyboru klienta - jesli chce ryzykowac, to na wlasna odpowiedzialnosc.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH