REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Analitycy BGŻ: Żywność drożeje nie tylko w Polsce

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 11-01-2011, 11:06

Druga połowa 2010 r. przyniosła gwałtowne wzrosty cen nie tylko surowców rolnych, lecz również żywności. Na krajowym rynku zbóż bardzo widoczne były podwyżki cen mąki, chleba, jak i większości produktów przetwórstwa wtórnego zbóż. Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w okresie czerwiec-grudzień 2010 r. średnia cena mąki pszennej piekarniczej 750 (luz) wzrosła o 60 proc., a żytniej piekarniczej 720 (luz) o 95 proc. - podają analitycy BGŻ SA.

REKLAMA

Według GUS pieczywo i produkty zbożowe w listopadzie 2010 r. były o 6,6 proc. droższe, aniżeli w analogicznym miesiącu roku poprzedniego. Dane odnośnie miesięcznej dynamiki zmian cen detalicznych dla tej grupy produktów spożywczych wskazują, iż największe podwyżki cen miały miejsce we wrześniu i październiku ub. r., odpowiednio o 3,6 proc. i 1,6 proc. w relacji miesięcznej.

Podwyżki cen żywności nastąpiły nie tylko w Polsce, lecz miały one charakter globalny i w dużej mierze wynikały ze wzrostu cen zbóż, roślin oleistych oraz cukru. W grudniu 2010 r. indeks cen żywności FAO, który mierzy zmiany cen surowców i produktów zbożowych, oleistych, mleczarskich, mięsa i cukru, osiągnął rekordowy poziom 214,7 punktów (2002-2004=100). Dla porównania w czerwcu 2010 r. wartość tego indeksu wynosiła 162,6 punktów, a poprzedni rekord odnotowany w czerwcu 2008 r. wynosił 213,5 punktów. Indeks ten opiera się m.in. na indeksie cen zbóż FAO, który w grudniu ub.r. osiągnął poziom 237,6 punktów i był o 86,4 punktów wyższy, aniżeli w czerwcu analizowanego roku. Warto dodać, iż najwyższy poziom 274,3 punktów indeks ten osiągnął w kwietniu 2008 roku.

Bliższa analiza zmiany indeksów FAO wskazuje, iż w okresie czerwiec-grudzień 2010 r. największy wpływ na wzrost cen żywności na świecie miały podwyżki cen zbóż (mimo że nie osiągnęły rekordowych poziomów), roślin oleistych oraz cukru. Indeksy cen zbóż i oleistych w badanym okresie wzrosły odpowiednio o 56 i 57 proc., a indeks cen cukru o ponad 77 proc. W tym samy czasie indeks cen żywności podniósł się o 32 proc.

Niemniej jednak, w opinii ekspertów FAO w skali globalnej dużym problemem nie jest tylko drożejąca żywność, ale również znaczący spadek przewidywalności dalszego kształtowania się jej cen. Dotyczy to w dużej mierze cen zbóż i produktów zbożowych. Prawidłowość ta dotyczy również rynku europejskiego i polskiego. W 2010 r., szczególnie w drugiej połowie, w kraju nastąpił znaczny wzrost nie tylko zmienności, lecz również zróżnicowania cen zbóż, co było w naszej opinii w dużej mierze wynikiem znaczących rozbieżności w ocenie dalszego rozwoju sytuacji rynkowej na rynkach rolnych w bliższej i dalszej przyszłości przez poszczególnych uczestników rynku. Wzrost niepewności na rynku zbóż w dużej mierze jest konsekwencją jego globalnego charakteru oraz znaczącego zainteresowania inwestorów na rynku terminowym kontraktami na ten surowiec (porównywalny jest jedynie z rynkiem roślin oleistych).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH