REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Aryzta: Na rynku jest miejsce dla piekarni rzemieślniczych

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 13-10-2016, 15:09
Aryzta: Na rynku jest miejsce dla piekarni rzemieślniczych
Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający Aryzta Polska, fot. Piotr Waniorek

- Na rynku jest i będzie miejsce dla piekarni rzemieślniczych, tak samo jak dla dużych graczy. Jest to spowodowane normalnymi potrzebami konsumentów i naszych klientów, czyli sieci handlowych - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający Aryzta Polska.

REKLAMA

Waldemar Topolski przekonuje, że na zdominowanym przez dużych graczy rynku pieczywa w Polsce wciąż jest miejsce dla mniejszych podmiotów.

- Z jednej strony mamy dużych producentów warzyw i dań gotowych, które można kupić w sklepach, a z drugiej strony małe gospodarstwa ekologiczne, które także mają swoją docelową grupę konsumentów, zawłaszcza na poziomie lokalnym. Wydaje mi się, że podobnie powinno być w przypadku Wiadomo, że sieci handlowe chcą mieć podobny produkt we wszystkich swoich punktach pieczony według standardowych receptur i procedur jakościowych - dodał.

Zdaniem dyrektora zarządzającego Aryzta Polska, negatywne postrzeganie pieczywa mrożonego wciąż jest sporym wyzwaniem dla producentów.

- Powrócę do przykładu warzyw. Proszę zauważyć, że nikt nie forsuje tezy, że warzywne mrożonki są czymś złym. Mrożenie jest jedną z najbardziej naturalnych i bezszkodowych metod konserwacji żywności znaną od dawien dawna. Martwi nas to, że, o ile w przypadku warzyw uważa się, że mrożenie jest zupełnie naturalne i że nie czyni żadnej szkody, o tyle w przypadku pieczywa przyjęło się, że mrożone oznacza gorsze, co jest nieprawdą - dodaje.

Topolski jest zdania, że dużo większym problemem dla branży niż pieczywo mrożone jest odwrót od pieczywa w ogóle.

- Pieczywo zaczęło być postrzegane jako czegoś niepotrzebnego, jak produkt, którego spożycie należy ograniczać. Dlatego z jednej strony staramy się mówić ludziom dlaczego należy jeść pieczywo, a z drugiej strony wyjaśniać pewne mity dotyczące np. diety bezglutenowej - dodaje.

Aryzta to największy na świecie producent mrożonego pieczywa. W Polsce grupa zatrudnia ponad pół tysiąca osób w trzech zakładach produkcyjnych. W skład grupy w Polsce wchodzi firma Hiestand, która w lutym 2015 r. połączyła się ze spółką FSB Piekarnie. Na początku czerwca 2016 r. zakończył się proces integracji Aryzta Polska i węgierskiego Fornetti. W efekcie połączenia powstała jedna z największych grup piekarniczych w Europie Środkowej. Klientami Aryzty są największe sieci sklepów detalicznych w Polsce, sieć McDonald’s, a także food service, czyli główne sieci hoteli i restauracji.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 247) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH