Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Aryzta: W konsolidacji branży piekarniczej jest dużo do zrobienia

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-09-2016, 11:36
Aryzta: W konsolidacji branży piekarniczej jest dużo do zrobienia
Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający Aryzta Polska, fot. Piotr Waniorek

- Największym problemem dla piekarzy w Polsce nie jest pieczywo mrożone czy piekarze przemysłowi, tylko spadające spożycie chleba i jego malejący udział w naszej diecie - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający Aryzta Polska.

W 2014 roku podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach Waldemar Topolski apelował o większą konsolidację branży piekarniczej. Jak przyznaje, przez dwa kolejne lata sytuacja uległa pewnej poprawie, ale wciąż jest wiele do zrobienia.

- Podstawowym obowiązkiem całej branży powinno być działanie na rzecz popularyzacji roli pieczywa w diecie łącznie z wyjaśnianiem pewnych mitów. Niestety, nie będąc zjednoczeni, nie bronimy się. Dużym piekarzom pomagają na pewno duże sieci, z którymi współpracujemy i dzięki temu nasze produkty mają szanse trafić do konsumentów. Mniejsi piekarze nie mają takich możliwości zarówno jeśli chodzi o moce produkcyjne, dywersyfikację, jak również wprowadzanie nowych produktów na rynek, przez co jest im zdecydowanie trudniej - dodaje.

Jak mówi Topolski, Aryzta Polska postawiła mocno na pieczywo pakowane i jest liderem tej kategorii na rynku polskim.

- Nasza pozycja jest zróżnicowana w zależności od kategorii. Każdy z producentów jest mocny w pewnych segmentach rynku. W kategoriach bagietek, snacków słonych i ciastek także mamy bardzo mocną pozycję. Jesteśmy także jednym z trzech liderów jeśli chodzi o pieczywo z odpieku - dodaje.

Dyrektor zarządzający Aryzty zaznaczył, że spółka podejmuje szereg działań na rzecz zachęcenia Polaków do spożywania pieczywa.

- Wspieramy działania Fundacji „Chleb to Zdrowie”. Wspólnie z innymi producentami pieczywa uruchomiliśmy stronę internetową „Chleb Dobry”, gdzie można znaleźć wiele ciekawych informacji na temat pieczywa. Staramy się żeby była to strona prowadzona przez piekarzy, a nie poszczególne marki. Jeżeli ludzie przestaną jeść chleb to będzie problem dla nas wszystkich, a nie tylko dla Aryzty - dodaje Topolski.

Aryzta to największy na świecie producent mrożonego pieczywa. W Polsce grupa zatrudnia ponad pół tysiąca osób w trzech zakładach produkcyjnych. W skład grupy w Polsce wchodzi firma Hiestand, która w lutym 2015 r. połączyła się ze spółką FSB Piekarnie. Na początku czerwca 2016 r. zakończył się proces integracji Aryzta Polska i węgierskiego Fornetti. W efekcie połączenia powstała jedna z największych grup piekarniczych w Europie Środkowej. Klientami Aryzty są największe sieci sklepów detalicznych w Polsce, sieć McDonald’s, a także food service, czyli główne sieci hoteli i restauracji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH