REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Aryzta: W konsolidacji branży piekarniczej jest dużo do zrobienia

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-09-2016, 11:36
Aryzta: W konsolidacji branży piekarniczej jest dużo do zrobienia
Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający Aryzta Polska, fot. Piotr Waniorek

- Największym problemem dla piekarzy w Polsce nie jest pieczywo mrożone czy piekarze przemysłowi, tylko spadające spożycie chleba i jego malejący udział w naszej diecie - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający Aryzta Polska.

REKLAMA

W 2014 roku podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach Waldemar Topolski apelował o większą konsolidację branży piekarniczej. Jak przyznaje, przez dwa kolejne lata sytuacja uległa pewnej poprawie, ale wciąż jest wiele do zrobienia.

- Podstawowym obowiązkiem całej branży powinno być działanie na rzecz popularyzacji roli pieczywa w diecie łącznie z wyjaśnianiem pewnych mitów. Niestety, nie będąc zjednoczeni, nie bronimy się. Dużym piekarzom pomagają na pewno duże sieci, z którymi współpracujemy i dzięki temu nasze produkty mają szanse trafić do konsumentów. Mniejsi piekarze nie mają takich możliwości zarówno jeśli chodzi o moce produkcyjne, dywersyfikację, jak również wprowadzanie nowych produktów na rynek, przez co jest im zdecydowanie trudniej - dodaje.

Jak mówi Topolski, Aryzta Polska postawiła mocno na pieczywo pakowane i jest liderem tej kategorii na rynku polskim.

- Nasza pozycja jest zróżnicowana w zależności od kategorii. Każdy z producentów jest mocny w pewnych segmentach rynku. W kategoriach bagietek, snacków słonych i ciastek także mamy bardzo mocną pozycję. Jesteśmy także jednym z trzech liderów jeśli chodzi o pieczywo z odpieku - dodaje.

Dyrektor zarządzający Aryzty zaznaczył, że spółka podejmuje szereg działań na rzecz zachęcenia Polaków do spożywania pieczywa.

- Wspieramy działania Fundacji „Chleb to Zdrowie”. Wspólnie z innymi producentami pieczywa uruchomiliśmy stronę internetową „Chleb Dobry”, gdzie można znaleźć wiele ciekawych informacji na temat pieczywa. Staramy się żeby była to strona prowadzona przez piekarzy, a nie poszczególne marki. Jeżeli ludzie przestaną jeść chleb to będzie problem dla nas wszystkich, a nie tylko dla Aryzty - dodaje Topolski.

Aryzta to największy na świecie producent mrożonego pieczywa. W Polsce grupa zatrudnia ponad pół tysiąca osób w trzech zakładach produkcyjnych. W skład grupy w Polsce wchodzi firma Hiestand, która w lutym 2015 r. połączyła się ze spółką FSB Piekarnie. Na początku czerwca 2016 r. zakończył się proces integracji Aryzta Polska i węgierskiego Fornetti. W efekcie połączenia powstała jedna z największych grup piekarniczych w Europie Środkowej. Klientami Aryzty są największe sieci sklepów detalicznych w Polsce, sieć McDonald’s, a także food service, czyli główne sieci hoteli i restauracji.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH