REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Barilla stawia na makarony z pełnego ziarna z mniejszą zawartością soli i tłuszczów

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-06-2016, 09:47
Barilla stawia na makarony z pełnego ziarna z mniejszą zawartością soli i tłuszczów
Od 2012 roku Barilla wprowadziła na rynek 28 nowych produktów pełnoziarnistych. fot. shutterstock

Od 2010 roku w 219 produktach Barilli zmieniono skład, aby zmniejszyć zawartość cukru, tłuszczu i soli oraz zwiększyć ilość błonnika i mąki z pełnego ziarna. Od 2013 roku Barilla obniżyła całkowitą zawartość tłuszczów i tłuszczów nasyconych w 73 produktach oraz soli w 15 produktach.

REKLAMA

26 maja w Mediolanie Barilla Group przedstawiła sprawozdanie z realizacji strategii zrównoważonego rozwoju „Dobre dla Ciebie, dobre dla Planety".

Od 2012 roku Barilla wprowadziła na rynek 28 nowych produktów pełnoziarnistych. Skład 85 proc. wszystkich produktów jest zgodnych ze wskazówkami żywieniowymi Grupy, które biorą pod uwagę zalecenia żywieniowe środowiska naukowego oraz instytucji międzynarodowych.

Jednym ze zobowiązań Barilli jest promocja rolnictwa zrównoważonego oraz umów odpowiedzialnego łańcucha dostaw szanującego ludzi, zwierzęta i planetę. Ogólny procent surowców strategicznych zakupionych od odpowiedzialnych łańcuchów dostaw potroił się z 6 proc. do 18 proc., celem zaś jest osiągnięcie 100 proc. w 2020 roku.

W 2015 roku firma zaangażowała ponad 1300 farm w projekt „Sustainable Durum Wheat”, kupując 140 tys. ton pszenicy durum ze zrównoważonych upraw, czyli o połowę więcej niż w roku 2014. Projekt dotyczy Włoch oraz państw takich jak Turcja, Grecja i Stany Zjednoczone. Działanie ma na celu redukcję emisji gazów cieplarnianych oraz kosztów produkcji aż o 30 proc. oraz zwiększenie plonów o 20 proc., przy jednoczesnym zwiększeniu wpływów dla rolników. Dla przykładu 100 proc. makaronu Voiello jest produkowane ze zrównoważonej pszenicy durum „Aureo”.

Barilla zanotowała także 19-procentową redukcję zużycia wody oraz 23-procentowe zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych na tonę produktu, również dzięki projektowi „Wheat Train”, czyli wykorzystaniu transportu kolejowego do dostaw pszenicy. 

Barilla to włoski producent makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 135 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, jak np. Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii La Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych Barilla oferuje również makarony pełnoziarniste, a także wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne jak Pecorino i Ricotta.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH