Barilla zaprasza na konkurs Arte Culinaria Italiana
10 marca w Trzebownisku koło Rzeszowa odbędzie się konkurs włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana.

To już XIII edycja konkursu kulinarnego Arte Culinaria Italiana. O zwycięstwo w konkursie powalczy 12 dwuosobowych drużyn, wyłonionych spośród najlepszych młodych kucharzy w Polsce. Za zadanie będą mieli przygotowanie dwóch dań na bazie makaronu Barilla.
W konkursie oprócz zawodowych kucharzy wezmą również udział gwiazdy telewizji. Słynąca z prostoty kuchnia włoska jest bowiem znakomitym polem do popisu także dla osób, które sztukę kulinarną uprawiają amatorsko. Zmagania uczestników oceniać będą doświadczeni szefowie kuchni, mistrzowie w swojej dziedzinie, tacy jak Kurt Scheller czy Andrzej Polan. Organizatorem konkursu jest prawdziwy ambasador włoskiej kuchni w Polsce – Giancarlo Russo.
Uczestnicy będą rywalizowali nie tylko o laur zwycięzcy, lecz także o tytuł Master of Pasta dla kucharza, który przygotuje najlepsze danie makaronowe. Master of Pasta wyłoniony w konkursie Arte Culinaria Italiana będzie miał możliwość wzięcia udziału w eliminacjach do Pasta World Championship. To światowej klasy konkurs kulinarny organizowany już po raz 7. przez markę Barilla. Zawody odbywają się w Mediolanie, do którego zjeżdżają największe młode talenty kulinarne ze wszystkich zakątków naszego globu.
Polska po raz drugi została zaproszona do udziału w Pasta World Championship. W ubiegłym roku nasz kraj reprezentował Sebastian Olma zwycięzca m.in. II edycji programu Top Chef. Na konkursie w Mediolanie zaprezentował swoje autorskie danie Casarecce Barilla z borowikami, combrem z jelenia i brukselką.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.