REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Będzie promocja polskiego chleba

  • Autor: IAR
  • Data: 23-11-2010, 17:57
Będzie promocja polskiego chleba

Spożycie pieczywa w Polsce systematycznie spada. W 2000 roku jedna osoba zjadała średnio prawie 108 kg przetworów zbożowych, w 2008 - niecałe 87 kg, a w zeszłym - zaledwie 83 kilogramy. Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych chce tę tendencję zahamować, promując wartościowy, pełnoziarnisty chleb.

REKLAMA

Zdaniem Związku, na pólłkach sklepowych powinien być masowo dostępny tradycyjnie wypiekany chleb ze zdrowego, polskiego zboża.

Branża rolna twierdzi, że dziś nie ma standardów w produkcji pieczywa. Nawet jeśli w handlu ma ono etykietę razowego, to wcale nie znaczy, że jest takie naprawdę. Chleb o tej samej nazwie w każdym sklepie może być różny. Dlatego Związek Producentów Roślin Zbożowych proponuje przyznawanie specjalnego znaku, logo, produktowi wyrabianemu według określonego przepisu. Znakiem będą mogły się posługiwać piekarnie, które zobowiążą się do wypiekania pieczywa zgodnie z ustaloną recepturą.

Jedzenie pełnoziarnistego pieczywa zalecają żywieniowcy. Jest ono bogate w błonnik, witaminy z grupy B i mikroelementy. Podczas pełnego przemiału ziarna, kiedy otrzymywana jest mąka jasna, te wartościowe substancje ulegają zniszczeniu. Zostają natomiast w pieczywie pełnoziarnistym. Ze względu na zawartość błonnika, ma ono funkcje prozdrowotne i jest uważane za żywność funkcjonalną.

Produkty zbożowe, pełnowartościowe nie tuczą i powinny być w każdej diecie - mówią żywieniowcy. To ważne w sytuacji, gdy co piąte polskie dziecko ma nadwagę, wynikającą z nadmiernego spożywania żywności wysokoprzetworzonej.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • J.CH. 24-11-2010, 14:21:
A co to znaczy polski chleb. Nie ma takiej normy a i z tradycja tez bywalo roznie. Pomysl certyfikowania chleba jest niezgodny z obowiazujacymi przepisami. Mamy liberalny rynek i producent jest odpowiedzialny za jakosc produktu i informacje przekazywana do klienta o produkcie. Wprowadzanie klienta w blad jest karalne. Problem "polskiego chleba" rozpoczal sie wraz z likwidacja Polskiej Normy na produkty spozywcze. Dotyczy to tez polskiej wedliny, przetworow mlecznych. Polska Norma okreslala recepture i normatywy produktu finalnego. Oparta byla na recepturach przedwojennego tradycyjnego, ludowego przetworstwa. Po wojnie panstwo dotowalo produkcje i surowce. Produkcja i jakosc byly kontrolowane przez panstwowe instytucje. To co niszczylo rynek, to centralne rozdzielnictwo produktow. Dzisiaj producent decyduje o zastosowanej recepturze i jakosci . To jest element jego oferty rynkowej, marki, pozycji na rynku. Od tego jest marketing i oplacalnosc. Pomysl certyfikowania chleba pelnoziarnistego nie ma uzasadnienia rynkowego, poza podrozeniem kosztow wytworzenia. Przeciez piekarz bedzie musial za ten certyfikat zaplacic. Zaplaci za to tez konsument. Dla pomyslodawcow certyfikowania bedzie to niezle zrodlo utrzymania. A niby kto mialby nadawac tym firmom uprawnienia certyfikujace i ustalic recepture jedynie sluszna i obowiazujaca dla tego gatunku pieczywa.
Gdzie to bedzie zapisane, w ustawie, rozporzadzeniu? Pomysl nieudany i szkodliwy. O wszystkim i tak decyduje klient, coraz bardziej swiadomy i nie nalezy mu przypisywac niewiedzy. Co do diety, to sa rozne szkoly. Dieta zrownowazona jest najbardziej godna popularyzowania. A opieranie diety tylko na chlebie pelnoziarnictwym moze zaszkodzic osobom z refluksem, wrzodem zoladka, nadkwasnoscia itd.
Nie uszczesliwiajmy wiec klienta na sile i niech kazdy robi swoje uczciwie i etycznie.
Pieczywo nie moze byc standaryzowane , jak zboze . Zboze jest surowcem i musi miec stale parametry. Pieczywo to produkt przetworzony i podlegajacy elementom wyrozniajacym go na polce. Oddzielenie ziarna od plew jest koniecznoscia. Trzeba jednak pamietac, ze rynek piekarniczy w wiekszosci odszedl od produkcji tradycyjnej na rzecz miksow, polepszaczy i uproszczonych technologii. To jest ekonomiczna koniecznosc kosztem jakosci i wartosci biologicznej pieczywa. To co wypiekane jest tradycyjna metoda sprzedawane jest jako pieczywo drozsze i z gornej polki. Rynek wiec sam sie normalizuje bez konicznosci urzedowego certyfikowania.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH