Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bez GMO podrożeją jaja, drób i wieprzowina

  • Autor: PAP
  • Data: 17-04-2012, 10:02
Bez GMO podrożeją jaja, drób i wieprzowina
Śruta sojowa niemodyfikowana w 2011 r. przeciętnie była droższa o 20-25 proc. od śruty genetycznie modyfikowanej

Zakaz stosowania pasz genetycznie modyfikowanych sprawi, że podrożeją jaja, drób i wieprzowina - wynika z raportu Banku Gospodarki Żywnościowej.

Ustawa o paszach z 2006 roku zakazuje stosowania pasz genetycznie modyfikowanych. Jednak ze względu na zbyt małą krajową produkcję roślin białkowych, wprowadzono memorandum na ten zakaz; zgodnie z nim do końca tego roku można karmić zwierzęta paszami GMO. Na razie nie rozpoczęto prac nad nowelizacją ustawy, która przedłuży okres memorandum.

Analitycy BGŻ w raporcie pt. "Wpływ wdrożenia zakazu stosowania GMO w żywieniu zwierząt na sektor żywca w Polsce" informują, że w ostatnich latach produkcja surowców wysokobiałkowych w naszym kraju była w granicach 1,5-1,6 mln t, natomiast ich zużycie kształtowało się na poziomie ok. 3,5-3,6 mln ton. Podstawowym komponentem pasz jest śruta sojowa GMO, którą Polska importuje z Argentyny w ilości około 1,8-2 mln ton rocznie.

Według badań przeprowadzonych przez Instytut Zootechniki w Krakowie, możliwości zamiany śruty sojowej GMO, jako źródła białka w żywieniu zwierząt jest ograniczone, bowiem dwie trzecie pasz to pasze dla drobiu, z których soję - ze względu żywieniowych - jest trudno wyeliminować. Podobnie jest w przypadku żywienia świń, szczególnie prosiąt i warchlaków.

Jak zauważają analitycy BGŻ, z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej wynika, że obecnie żaden z liczących się producentów pasz przemysłowych nie stosuje w mieszankach śruty sojowej pochodzącej z nasion niemodyfikowanych genetycznie.

Śruta sojowa niemodyfikowana w 2011 r. przeciętnie była droższa o 20-25 proc. od śruty genetycznie modyfikowanej. Eksperci zwracają uwagę, że gdyby w Polsce zaczął obowiązywać zakaz stosowania pasz GMO, to śruta bez GMO podrożałaby o 30-50 proc.

Z różnych wyliczeń wynika, że udział kosztów pasz treściwych w całkowitych kosztach produkcji waha się pomiędzy 55 a 70 proc. w przypadku trzody chlewnej, 61 a 67 proc. - kurcząt, 65 a 70 proc. - indyków, 70 a 78 proc. - jaj.

"Ta wyższa cena śruty wolnej od GMO z różną siłą przełoży się na wzrost kosztów produkcji żywca i jaj. Szacujemy, że taki wzrost kosztu zakupu śruty sojowej, bez możliwości zastąpienia jej innymi surowcami, spowodowałby wzrost całkowitych kosztów produkcji od 3 do 12 proc. w przypadku trzody chlewnej, poprzez 4-15 proc. w przypadku kurcząt brojlerów i indyków, do 5-18 proc. w przypadku produkcji jaj spożywczych" - napisano w raporcie.

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • nedpolams@op.pl 23-04-2012, 17:58:
Analityk w banku to jest taki ktoś co w oparciu o prawdziwe dane wsadowe dokonuje syntetycznej analizy zjawiska. Analityk powinien wskazywać kierunki działania . Natomiast szatkowanie danych dostępnych praktycznie wszędzie bez wizji rozwiązania problemuto jest tyko komentaż , na co ja mogę sobie pozwolić .Być może ciekawszą rozrywką intelektualną bedzie program "Polska soja", jest parę warintów do przećwiczenia , import to prosta piłka i analityk ma nie wiele do zrobienia wystarczy szaman . W Polskich realiach klimatycznych zbiory soji są na poziomie 2.2-2.4 q/h i na tym poziomie jest już rentowne .Jako instytucja finansowa z własnym system sieci brokerskiej utworzyc spółki produkujące w Rumuni ,Bułgari soje na potrzeby naszego rynku , ze względu na korzystniejszy cykl wegetacji.Częśc środków z rynku wirtualnego zainwestować w rynek rzeczywisty.
  • z brażny mięsnej 19-04-2012, 09:31:
Do Melis

Czemu podejmujesz decyzję za wszystkich - ty jesteś pewien, ale czego i na podstawie czego. Widać że z branżą mięsną nie masz za dużo do czynienia, gdyż jak byś wiedział jakie produkty stanowią 70% sprzedaży to byś tak łatwo o tych drożnych cenach o 10-20% nie mówił.
Widać nie zastanawiało cię czemu większość populacji nie kupuje masła z zawartością min, 82% tłuszczu tylko różnego rodzaju smarowidła, lub wędliny o wydajności 200% pomimo, że to wszystko jest na etykiecie i mają wybór.
Proponuje nie mierzyć wszystkich swoją miarą bo nie wszystkich jest na to stać, czasami trzeba spojrzeć dalej niż czubek własnego nosa.
+ wyjaśnij jak wtedy chcesz konkurować z innymi krajami z EU lub z poza EU, które te pasze będą stosować i mięso będzie przyjeżdżało do Polski i będzie tańsze?? Jako specjalista na pewno wiesz, że w mięsie nie da się wykryć czy zwierze było karmione paszą GMO czy NON GMO

Każdy powinie mieć wybór - nie powinien być do niczego zmuszany, gdyż – każde sankcje/koncesje/ograniczenia rodzą jedynie korupcję i deficyt na rachunku obrotów bieżących.
  • Melis 18-04-2012, 21:25:
Znowu czujni lobbyści GMO kłamią ,że GMO nie jest szkodliwe dla zdrowia mimo wielu badań , które na taką szkodliwość wskazują. To min. jest przyczyną wycofywania się Francji , Niemiec i innych krajów z wcześniej udzielonych zgód na uprawy GMO w ich krajach.
To , że ta żywność będzie droższa nie jest żadnym argumentem , bo prowadzi to np. do działań takich jak z solą drogową , która jest tańsza od spożywczej. Czy na to też mamy się godzić ? Ciekawe ile osób byłoby skłonnych kupować mięso tańsze o 10-20% gdyby było ono oznaczone jako produkowane z pasz GMO ? Lobbyści nie chcą się na takie oznakowanie zgodzić bo wiedzą , że prawie nikt by tego nie chciał wówczas kupować .Większość ludzi po prostu płaciłaby więcej lub kupowała 10-20 % mięsa mniej .
Poza tym jest to celowa manipulacja bo np. ceny zbóż paszowych obecnie są prawie 100 % wyższe niż 10 lat temu , chleb jest dwa razy droższy i jakoś nikt o tym nie wspomina.
Nie mówiąc już o tym ,że taka sytuacja stwarza właśnie olbrzymie możliwości rozwoju polskiej produkcji mięsa bo na pewno gdyby było ono oznaczone jako wyprodukowane bez udziału GMO to dużo łatwiej znalazłoby uznanie w krajach europejskich do których jest exportowane.

Zobacz wszystkie komentarze (8)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH