Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bez poprawy na polskim i światowym rynku zbóż i oleistych

  • www.farmer.pl
  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 31-01-2016, 19:10
Bez poprawy na polskim i światowym rynku zbóż i oleistych
Niższe ceny pszenicy; fot. shutterstock.com

Jak podaje farmer.pl, na przełomie 2015 i 2016 r. pszenica na giełdzie w Paryżu potaniała blisko 6 proc.

Ostatnie dwa tygodnie poprzedniego i pierwsze dwa tygodnie obecnego roku nie przyniosły poprawy na polskim i światowym rynku zbóż i oleistych. Szczególnie słabo w tym okresie przebiegały notowania surowców rolnych na giełdzie MATIF (wykresy). W okresie 16 grudnia-15 stycznia pszenica w Paryżu potaniała o 5,6 proc. do 165,25 euro/t (728 zł/t). Cena kukurydzy obniżyła się o 2,8 proc. do 155,0 euro/t (683 zł/t) i rzepaku o 2,9 proc. do 357,25 euro/t (1575 zł/t).

Nieco lepiej przebiegały notowania na giełdach za oceanem. Pszenica na CBOT potaniała w tym czasie o 2,0 proc. do 174,1 dol./t (703 zł/t), a kukurydza o 1,8 proc. do 143,0 dol./t (578 zł/t). Natomiast soja podrożała o 1,9 proc. do 323,0 dol./t (1305 zł/t). Również cena kanadyjskiego rzepaku notowanego na giełdzie w Winnipeg wzrosła - o 2,5 proc. do 484,7 CAD/t (1350 zł/t).

Na krajowym rynku w tym okresie ceny minimalnie spadły. Średnia cena pszenicy w sondzie „Farmera” (oferty w skupach) obniżyła się o 0,3 proc. do 641 zł/t. Również o 0,3 proc. potaniała kukurydza do 675 zł/t. Najwięcej - o 1,0 proc. spadła średnia cena rzepaku - do 1605 zł/t.

Czytaj więcej na www.farmer.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • AgataSTYBAK, Poznań 06-02-2016, 16:12:
CHLEB NA NADCIŚNIENIE-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥

9.TEMAT.
CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA NADCIŚNIENIE-IRL (MINI CHLEBKI). *****

SKŁADNIKI:
Kasza jaglana __800g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANA KASZA (RAZEM 800 GRAM) WCHŁANIA WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie, lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, przyprawy) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZĘ TAKŻE OTRĘBY:
I z uzyskanej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

PRZEPIS, zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
  • poprawa 01-02-2016, 13:24:
Ciekawe co redakcja uważa za poprawę? Czy wzrost ceny pszenicy do 1000 zł/t, to byłaby poprawa? Wszyscy płacilibyśmy więcej za żywność i upadłaby produkcja żywca. Czy to była by "dobra" poprawa, taka jak "dobra" zmiana w naszym kraju?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 538) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.