REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Bezzbożowa mąka i pieczywo podbijają niemiecki rynek

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-01-2016, 12:27
Bezzbożowa mąka i pieczywo podbijają niemiecki rynek
Na rynku niemieckim dużą popularność zdobywa mąka bezzbożowa fot. shutterstock

Podczas gdy produkty bezglutenowe mają już ugruntowaną pozycję na niemieckim rynku spożywczym, wielu producentów zwraca się w kierunku produktów bezzbożowych. W przypadku mąki udział w rynku wzrósł w ciągu ostatniego roku z 10 proc. do 23 proc. - informuje firma analityczna Mintel.

REKLAMA

Badania Mintela pokazują, że produkty nie zawierające zbóż są coraz częstszym wyborem nie tylko w przypadku mąki, ale i w segmencie pieczywa, gdzie udział bezzbożowych w niemieckim rynku wzrósł z 6 proc. w 2011 roku do 9 proc. w 2015 roku.

Eksperci prognozują dalszy wzrost udziału produktów nie zawierających zbóż w związku z dużą popularnością żywności spod znaku rozmaitych kategorii "free". Już jeden na dziesięciu statystycznych Niemców w wieku 25-34 lat deklaruje, że jadł bezglutenowy chleb w ciągu ostatnich 6 miesięcy (przed kwietniem 2015), a 7 proc. Niemców (11 proc. w grupie wiekowej 16-24 lata) stosuje dietę bezglutenową.

Mimo, że niemiecki rynek pieczywa od kilku lat nie może wydostać się z zapaści, wciąż klasyfikowany jest jako drugi co do wielkości w Europie (po Wielkiej Brytanii). Według danych Mintela, przeciętny Niemiec zjadł w 2015 roku 11,7 kg chleba, podczas gdy w 2008 roku było to 14,2 kg. Co więcej, przewiduje się, że wartość rynku detalicznej sprzedaży pieczywa spadnie w ciągu najbliższych lat do 1,99 mld w 2018 roku z 2,04 mld w 2014 r. 

Katya Witham, starszy analityk rynku żywności i napojów firmy Mintel ocenia, że na rynku naszych zachodnich sąsiadów istnieją duże perspektywy dla producentów bezzbożowej mąki.

- Podstawy do optymizmu daje rosnąca popularność żywności bezglutenowej i wzrost świadomości zdrowotnej konsumentów. Mąka wytworzona bez ziaren zawiera więcej białka niż klasyczna mąka pszenna, co może być kluczowym argumentem dla konsumentów stosujących dietę wysokobiałkową i niskowęglowodanową - mówi Katya Witham.

Obiecujący dla produktów bezzbożowych jest wzrost popularności diet wysokobiałkowych. Badania Mintela wskazują, że już jedna czwarta Niemców stara się jeść posiłki zawierające więcej protein. Najchętniej (42 proc.) robią to młodzi ludzie w wieku 16-24 lat. Co więcej, jeden na pięciu Niemców (23 proc. w grupie 16-24 lat) stara się ograniczyć spożycie węglowodanów.

Do produkcji bezzbożowej mąki najczęściej (67 proc. w 2015 roku) wykorzystuje się rośliny strączkowe takie jak soczewica, groch lub soja. Odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie na żywność pochodzenia roślinnego i nowych źródeł białka, coraz częściej stosuje się też łubin. Niemcy są jednym z pionierów wykorzystania tej rośliny w produkcji mąki. W 2015 roku spośród wszystkich nowych produktów wykorzystujących mąkę łubinową aż 22 proc. wprowadzono na rynek w Niemczech. Trend obecny jest także we Francji (21 proc.) i we Włoszech (11 proc.).

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • BeataCZAJKA, Wwa 25-01-2016, 13:54:
CHLEB TYPU KR-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥

1.TEMAT.
CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA TYPU KR-IRL (MINI CHLEBKI). *****

SKŁADNIKI:
Kasza jaglana __400g, Ryż biały __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE, KASZA ORAZ RYŻ (RAZEM 800 GRAM) WCHŁANIAJĄ WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie, lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZĘ, RYŻ TAKŻE OTRĘBY:
I z uzyskanej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

PRZEPIS ten, zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
  • Tomasz Oskroba 25-01-2016, 13:15:
Łubin to nic nowego. W czasach mojego dzieciństwa (40 lat temu)był często siany w celu, zdaje się - poprawy żyzności gleby. Ludzie go nie jedli - uchodził za szkodliwy.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (31 315) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 761 691)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH