Biopaliwa wpłyną na 5 proc. wzrost cen żywności w 2020 r.

Rozwój produkcji biopaliw u UE i na świecie powoduje, że co pewien czas narasta dyskusja wokół jej wpływu na wzrost cen i dostępność żywności dla najuboższych mieszkańców globu - informują eksperci BGŻ.
Przeciwnicy rozwoju produkcji biopaliw podnoszą w szczególności kwestię ograniczenia powierzchni upraw na cele żywnościowe, co w rezultacie może powodować poszerzanie sfery głodu na świecie. Na przykład według lutowego raportu organizacji walczącej z problemem światowego ubóstwa ActionAid decyzja UE o wzroście wykorzystania biopaliw odnawialnych w transporcie do 10 proc. w 2020 r., oznaczająca prawie czterokrotny wzrost ich zużycia we Wspólnocie, powiększy liczbę głodujących na świecie o ponad 100 milionów, gdyż znaczna część surowców do produkcji biopaliw będzie pochodzić z krajów rozwijających się.
Zwolennicy argumentują, że przemysł biopaliw stabilizuje strumień dochodów dla producentów rolnych, przeciwdziałając głębokim zmianom cen surowców rolnych. Przykładowo G. Archer dyrektor Koalicji na Rzecz Pojazdów Niskoemisyjnych z W.Brytanii szacuje, że rozwój produkcji biopaliw wpłynie na wzrost cen żywności na świecie zaledwie o około 5 proc. w perspektywie 2020 roku.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!