Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Boom na rynku produktów bezglutenowych. Na potrzeby ochoczo odpowiadają producenci (wywiad)

- Od 2-3 lat wyraźnie zwiększa się popyt i podaż na produkty bezglutenowe. Na potrzeby bezglutenowców z entuzjazmem odpowiadają producenci. Nie zawsze jednak robią to zgodnie z prawem. O potencjale i problemach tego coraz istotniejszego rynku portalspozywczy.pl rozmawia z Małgorzatą Źródlak, prezesem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Boom na rynku produktów bezglutenowych. Na potrzeby ochoczo odpowiadają producenci (wywiad)

Portalspozywczy.pl: Według badania własnego firmy Mintel w Polsce 8% osób jest na diecie bezglutenowej. Czy te dane zgadzają się z Państwa szacunkami?
 
Małgorzata Źródlak, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: W Polsce nikt nie prowadzi oficjalnego rejestru osób chorych na celiakię. W związku z tym nie wiemy dokładnie, jaką część społeczeństwa dotyka ten problem. Możemy jedynie szacować na podstawie badań naukowych na ten temat. Naukowcy mówią, że minimum 1 proc. osób choruje na celiakię. Tego się trzymamy. Natomiast na diecie bezglutenowej są nie tylko osoby z celiakią, ale również z alergią na pszenicę czy z nadwrażliwością na gluten (przypadłość ta może dotyczyć nawet 5 proc. społeczeństwa), a także z przeróżnych innych powodów. Dieta bezglutenowa w połączeniu z wykluczeniem innych składników bywa zalecana w przypadku autyzmu. Przechodzą na nią też czasem osoby z różnymi schorzeniami autoimmunologicznymi, np. z chorobą Hashiomoto. Słyszeliśmy nawet, że część lekarzy stosuje ją u pacjentów podczas chemioterapii. Grono osób, które poszukują bezpiecznych produktów bezglutenowych bardzo się zatem ostatnio zwiększyło. Do tego oczywiście doszła dość dyskusyjna moda na dietę bezglutenową. Mamy więc kolejne osoby, które już z wyboru rezygnują z glutenu, ponieważ lepiej się dzięki temu czują, albo takie, które usłyszały, że na diecie można schudnąć. Jednym słowem bezglutenowych konsumentów przybywa w bardzo szybkim tempie.

Od kiedy wzrosło zainteresowanie producentów wchodzeniem w produkcję bezglutenową?

Z naszych obserwacji wynika, że ostatnie 2-3 lata to wyraźny boom. Wcześniej na rynku było już sporo produktów bezglutenowych, ale w ostatnim czasie widzimy ogromny wzrost zainteresowania tym tematem. Zwiększa się podaż produktów bezglutenowych, bo coraz więcej osób ich szuka.

Co ważne, sieci handlowe już jakiś czas temu zauważyły bezglutenowych konsumentów. Obecnie nie ma chyba sieci, w której nie byłoby półki ze zdrową żywnością zawierającej produkty bezglutenowe.

więcej informacji:

Małgorzata Źródlak RSS ALERT    /    Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej RSS ALERT    /    produkty bezglutenowe RSS ALERT    /    bezglutenowa żywność RSS ALERT    /    gluten w diecie RSS ALERT    /    gluten w żywności RSS ALERT    /    gluten RSS ALERT    /    pieczywo bezglutenowe RSS ALERT    /    piekarnie RSS ALERT    /    wędliny bezglutenowe RSS ALERT    /    makarony bezglutenowe RSS ALERT    /    kasze RSS ALERT    /    mąka RSS ALERT    /    mąka bezglutenowa RSS ALERT    /    celiakia RSS ALERT    /    dieta bezglutenowa RSS ALERT

KOMENTARZE (11)

  • okosd 2017-09-21 11:44:09
    kiedyś jedliśmy wszystko, nasi dziadkowie co zjedli tłuste zaraz spalali na polu czy w pracy fizycznej innego rodzaju - teraz farmacja zaciera ręce, z braku glutenowych wkrótce wystąpią alergie na minimalne ilosci tego składnika
    • Maria 2019-03-22 11:09:56
      Fajnie się pisze jak się nie ma problemów z celiakia. Gratuluję takiego podejścia do życia.
  • prawda 2017-09-23 12:53:53
    To nie jest tekst na temat rynku wyrobów bezglutenowych, tylko promocja Stowarzyszenia. Żeby starać się o licencję i płacić za używanie znaku.
  • Małgorzata 2017-09-24 20:43:01
    proszę podać podstawę prawną dotyczącą certyfikowania bezglutenowej żywności, bo w żadnych przepisach polskich i unijnych jej raczej NIE MA
  • Anna Wrona/portalspozywczy.pl 2017-09-25 10:21:21
    Wymagania dla oznakowania żywności bezglutenowej od dnia 20 lipca 2016 r. regulowane są przez przepisy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
  • Małgorzata 2017-09-26 09:07:36
    Pani A. Wrona: W którym artykule cytowanego rozporządzenia jest zapis o certyfikowaniu żywności?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.235.4.196
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.