Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Borowik S.C.: Jemy małą łyżeczką, dzięki czemu jesteśmy na rynku od 30 lat

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-09-2016, 15:09
Borowik S.C.: Jemy małą łyżeczką, dzięki czemu jesteśmy na rynku od 30 lat
Andrzej Borowik, właściciel firmy Borowik Przetwórstwo Spożywcze S.C., fot. Szymon Jankowski

- Nie zwiększamy produkcji. Pracujemy cały czas na tym samym poziomie, ale dzięki temu działamy nieprzerwanie od 30 lat i 6 miesięcy. Nie zwariowaliśmy. Jemy małą łyżeczką i stawiamy na jakość, co zostało zauważone w kraju i zagranicą - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Andrzej Borowik, właściciel firmy Borowik Przetwórstwo Spożywcze S.C.

Firma Andrzeja Borowika funkcjonuje nieprzerwanie od połowy lat 80.

- W tamtych czasach na półkach królował ocet i musztarda. Pracowałem wówczas w fabryce samochodów. Dane mi było wyemigrować za granicę, do Budapesztu. Spacerując po mieście zobaczyłem chrupki kukurydziane, których wówczas u nas nie było. Zacząłem szukać kontaktu z producentem. Po pół roku na wsi pod Tatabanyą odnalazłem maleńką, rodzinną firmę, która te chrupki produkowała. Spodobało mi się to. W tamtych czasach niemożliwe było przecież otwieranie wielkich przedsięwzięć. Na miejscu poznałem cały proces produkcyjny, wykonałem kilka rysunków, dogadaliśmy się i przywiozłem to do Polski. Założyłem więc firmę rodzinną wraz z żoną - dodaje.

Pierwszy zakład produkcyjny Andrzeja Borowika powstał w Tychach. Szybko okazało się, że popyt na chrupki przerósł oczekiwania założyciela i początkowe możliwości produkcyjne zakładu.

- Zacząłem zatrudniać ludzi, na początek kilku, potem nawet kilkunastu. W 1989 r. przeprowadziłem się do Legionowa przenosząc całą działalność. W założeniu miała być to nadal firma rodzinna, a okazało się, że zaczęliśmy pracować na trzy zmiany - dodaje Borowik.

Okres prosperity nie trwał jednak długo.

- Krótko potem weszły do Polski zachodnie sieci, co utrudniło funkcjonowanie na rynku takiemu indywidualiście jak ja. Trzeba się było zrzeszać w konsorcja itp. W efekcie wszystkie największe polskie hurtownie poupadały, a ja musiałem zmniejszać liczebność załogi - opisuje Borowik.

Obecnie Borowik S.C. jest mocno związana z firmą Sante, gdzie trafia prawie 80 proc. produkcji.

- Jesteśmy ich jedynym dostawcą jeśli chodzi o chrupki. Sante następnie sprzedaje je pod swoją marką. Jesteśmy więc w dużych sieciach handlowych, ale nie pod swoim szyldem, tylko z logiem Sante. Pozostała cześć naszej klienteli to drobniejsi odbiorcy, jak np. firma Radix. W lokalnych sklepach w Legionowie i okolicach sprzedajemy natomiast produkty pod marką Borowik - dodaje właściciel firmy.

Firma Borowik - Przetwórstwo Spożywcze s.c. została założona w 1986 roku przez Teresę i Andrzeja Borowików w Legionowie. Obecnie firma Borowik S.C. produkuje chrupki kukurydziane z mąki kukurydzianej lub grysu kukurydzianego w formie klasycznej, muszelek lub plecionki. Borowik S.C. jest także jedynym dostawcą chrupek kukurydzianych dla firmy Sante.

O kondycji i problemach firm rodzinnych w Polsce rozmawiano podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego EEC 2016 w Katowicach.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 567) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH