Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Borowik S.C.: Polacy coraz chętniej sięgają po żywność bezglutenową

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 03-10-2016, 10:46
Borowik S.C.: Polacy coraz chętniej sięgają po żywność bezglutenową
Andrzej Borowik, właściciel firmy Borowik Przetwórstwo Spożywcze S.C., fot. Szymon Jankowski

- Spożycie chrupek w Polsce wzrasta, zwłaszcza jeśli chodzi o odmiany bezglutenowe, a także bez dodatków czy konserwantów. Sposób myślenia klienta się zmienia. Konsument sprawdza nie tylko ilość kalorii w produkcie, ale też dokładnie analizuje jego skład - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Andrzej Borowik, właściciel firmy Borowik Przetwórstwo Spożywcze S.C.

Jak mówi Andrzej Borowik dla producenta chrupek kukurydzianych, a więc żywności adresowanej głównie do najmłodszych konsumentów, istotnym źródłem danych są statystyki przyrostu naturalnego.

- Moi klienci to dzieci od 2-3 roku życia. A zatem gdy rośnie przyrost naturalny, rośnie też sprzedaż. Na podstawie danych GUS, roczników statystycznych mogę planować np. wzrost produkcji za trzy lata - dodaje.

Mimo tego, właściciel firmy Borowik S.C. sceptycznie ocenia wpływ rządowego programu Rodzina 500 Plus na poprawę wspomnianych statystyk.

- Na pewno rodziny mają teraz co wydawać. Większe budżety domowe to więcej wydatków na konsumpcję. Moje produkty są bardzo tanie. Duża paczka chrupek wystarczy dziecku na pół dnia, a batonik dziecko wciągnie nosem i za godzinę będzie głodne, a w dodatku jest to niezdrowe. Natomiast nie spodziewam się dużo większego przyrostu naturalnego w związku z 500 plus - przyznaje.

Andrzej Borowik z niepokojem przyjął także wprowadzone od 1 września zmiany w rozporządzeniu dotyczącym sklepików szkolnych.

- Jestem zdecydowanym przeciwnikiem tych zmian. Cała moja działalność od samego początku nie była skażona żadnymi aromatami, solą ani barwnikami. Produkuję czyste rzeczy. Dla nas sklepiki szkolne zawsze były ważne, gdyż sprzedają się tam wszystkie nasze produkty. Mamy w ofercie także chrupki przeznaczone do automatów w szkołach. Jednak gdy okazało się, że do szkół wrócą bułki drożdżowe to zainteresowanie ze strony nabywców znacznie się zmniejszyło. Każde dziecko woli kupić słodką bułkę z dżemem niż zdrowsze chrupki - mówi.

Firma Borowik - Przetwórstwo Spożywcze s.c. została założona w 1986 roku przez Teresę i Andrzeja Borowików w Legionowie. Obecnie firma Borowik S.C. produkuje chrupki kukurydziane z mąki kukurydzianej lub grysu kukurydzianego w formie klasycznej, muszelek lub plecionki. Borowik S.C. jest także jedynym dostawcą chrupek kukurydzianych dla firmy Sante.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH