Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Borowik S.C.: Potrzeba kontroli całego łańcucha produkcji zbóż

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-10-2016, 15:13
Borowik S.C.: Potrzeba kontroli całego łańcucha produkcji zbóż
Andrzej Borowik, właściciel firmy Borowik Przetwórstwo Spożywcze S.C., fot. Szymon Jankowski

- Chciałbym żeby polskie młyny kontrolowały produkcję od podstaw, czyli od zasiania do zbioru. Obecnie w systemie jest pewna luka, która sprawia, że za rzeczywiste zaniedbania rolnika w oczach klienta odpowiedzialność ponosi producent - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Andrzej Borowik, właściciel firmy Borowik Przetwórstwo Spożywcze S.C.

Właściciel produkującej chrupki kukurydziane firmy Borowik S.C. przekonuje, że w Polsce, wzorem państw Europy Zachodniej, cała droga, jaką przebywa ziarno z pola rolnika do zakładu produkcyjnego powinna być ściśle monitorowana.

- Wszystko powinno być zapisane i zaplanowane. Rolnik musi się spodziewać w każdej chwili audytu, a jeśli zrobi coś źle, musi to naprawić. Na tym odcinku jest duża luka. Nie dopracowaliśmy się jeszcze odpowiedniego systemu kontroli, który obowiązuje np. we Francji. Tam cały proces, począwszy od zakupu ziarna, aż do momentu dostawy transportu, znajduje się pod ścisłą kontrolą. Wszyscy wiedzą, że ziarno z tego konkretnego poletka przyjechało do mnie. Każdy kawałek pola jest monitorowany, więc mam na to kwit i jestem tego pewien. U nas ta pewność jest mniejsza, ale cóż, może dopracujemy się kiedyś takich procedur - dodaje.

Według Andrzeja Borowika w Polsce to rolnik jest najsłabszym ogniwem w łańcuchu łączącym go z producentem żywności.

- Jako producenci piszemy na opakowaniu, że nasz produkt jest bezglutenowy. Jednocześnie nie mamy żadnej gwarancji, że rolnik przypadkiem nie wrzucił do naszej partii ziarna szufli pszenicy i zepsuł całej dostawy. Wówczas odpowiadam za to ja, czyli producent, bo jestem ostatnim ogniwem między klientem a produkcją. To duży problem - przyznał.

Andrzej Borowik przyznaje, że uprawiana w Polsce kukurydza może konkurować pod względem jakości z zachodnimi odmianami.

- Na szczęście dopracowaliśmy się już w Polsce własnych odmian. W latach 80 kukurydza była sprowadzana z USA i Kanady, polska była jedynie paszowa. Teraz w zachodniej części Polski, jak np. dolnośląskie mamy odmiany, które dojrzewają i są bardzo dobre jakościowo do produkcji - dodał.

Firma Borowik - Przetwórstwo Spożywcze s.c. została założona w 1986 roku przez Teresę i Andrzeja Borowików w Legionowie. Obecnie firma Borowik S.C. produkuje chrupki kukurydziane z mąki kukurydzianej lub grysu kukurydzianego w formie klasycznej, muszelek lub plecionki. Borowik S.C. jest także jedynym dostawcą chrupek kukurydzianych dla firmy Sante.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • xxx 13-10-2016, 11:50:
a dlaczego to rolnik jest najsłabszym ogniwem. w firmie tego pana to nic się nie może przytrafić złego
  • rolnik z zamojszczyzny 12-10-2016, 18:10:
pewnie i tak robi z ukraińskiej kuku i szuka raków w ........

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH