Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża piekarska w coraz gorszym stanie

  • Autor: PAP
  • Data: 14-09-2013, 15:18
Branża piekarska w coraz gorszym stanie

Jak podkreślają piekarze, ich branża jest w coraz gorszym stanie, spada też spożycie chleba. Ich zdaniem polski konsument wciąż nie ma wiedzy na temat atutów chleba dobrej jakości - stąd też konieczność organizowana imprez takich jak 15. Święto Chleba w Poznaniu.

W ramach święta na Starym Rynku zorganizowano piekarski kiermasz, na którym można było poznać ofertę piekarni z Poznania i Wielkopolski, spróbować lub kupić ich produkty. Przygotowano też występy artystyczne i konkursy z nagrodami.

Jak powiedział Piotr Koperski z Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, pieczywo wymaga intensywnej promocji, bo w ciągu dekady spożycie chleba w Polsce wyraźnie spadło i nadal się zmniejsza.

"Dziesięć lat temu Polacy jedli (rocznie) 94 kg chleba, rok temu było to ponad 53 kg. Szacujemy, że w tym roku będzie to ok. 47 kg. Promocji pieczywa służą takie imprezy jak ta organizowana w Poznaniu, wydajemy ulotki i plakaty, ale nie stać nas, by reklamować dobre pieczywo w telewizji" - powiedział.

Koperski dodał, że z roku na rok zmniejsza się liczba piekarni. Brakuje też chętnych do pracy i nauki zawodu. Jak wyjaśnił, wielu konsumentów poszukuje przede wszystkim taniego pieczywa, nie zwracając uwagi na jego jakość.

Jego zdaniem oferowane w sieciach handlowych produkty często nie mają wiele wspólnego z normalnym chlebem, wytwarzanym w piekarniach rzemieślniczych.

Koperski zaznaczył, że obecnie chleb jest zbyt tani w stosunku do kosztów ponoszonych przez piekarnie, ale niską cenę na wytwórcach wymuszają sieci handlowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • m.n. 29-09-2013, 01:02:
Sieci supermarketów zabijają nasz handel !!!
  • Mariusz 20-09-2013, 17:59:
Niestety całe nieszczęście zaczyna się od chorych korporacji, które wymuszają coraz niższe ceny ku satysfakcji głupiego polskiego klienta, który kupi wszystko co najtańsze... a to, że chleba z biedronki nie da się jeść następnego dnia, że śmierdzi, że połowa składników to substancje chemiczne... co to głupiego konsumenta obchodzi. Więc dobrzy piekarze upadają, zostają oszuści, krętacze, producencji podrób. Świetnie dogadują się z biedronką. Niestety tym kosztem ludzie traca pracę i lądują na bezrobotnym. Czy zasr... biedronka płaci na bezrobtnych. Niestety to własnie korporacje generują rzeczywiste bezrobicie. A mechanizm jest zawsze taki sam jak ten opisany powyżej. W każdej branży. NIE CHODZE DO BIEDRONEK I INNCYH TEGO TYPU SKLEPÓW, PONIEWAŻ DLA MNIE TO OCZYWISTE ŻE TO OSZUŚCI
  • ziuta 15-09-2013, 09:42:
Codziennie rano przechodzę obok BYŁEJ piekarni. Zamknęła się 2 lata temu. Była na rynku 40 lat. 6 lat temu podpisała umowę z PORTUGALCZYKAMI. Teren po piekarni kupił jakiś koleś i otworzył szrot - dziuplę. Golfy i pasaty na części, olej do ziemi itp. Kiedyś tam pachniało świeżym Polskim chlebem - pamiętacie ten zapach? Teraz cuchnie starym niemieckim olejem. Czy coś jeszcze dodać?

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH