Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chleb IG i makaron razowy pomogą chorym na cukrzycę

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 13-04-2016, 15:08
Chleb IG i makaron razowy pomogą chorym na cukrzycę
Chleb żytni pełnoziarnisty ma najniższy indeks glikemiczny spośród wszystkich rodzajów pieczywa. fot. shutterstock

- Pacjent chory na cukrzycę nie powinien unikać w ogóle produktów zbożowych. Powinien natomiast wiedzieć jakie produkty ma wybierać i potrafić wyodrębnić te o niskim indeksie glikemicznym - mówi Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia.

Instytut Żywności i Żywienia przedstawił siedem zaleceń żywieniowych dla chorych na cukrzycę typu drugiego. Wytyczne zgodne są ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2016 i Światowej Federacji Diabetologicznej 2015.

- Przede wszystkim zalecamy pacjentowi ustalenie kaloryczności diety z dietetykiem. Warto pamiętać, że zmniejszenie masy ciała nawet o 5 procent powoduje znaczne korzyści w wyrównaniu cukrzycy. Wdrożenie i stosowanie takiej diety wymaga dużej wprawy. Każdy posiłek pacjenta z cukrzycą musi być przemyślany, przede wszystkim pod kątem zawartości węglowodanów - mówi Cichocka.

Specjaliści zalecają producentom aby jeść często, przynajmniej 4-5 razy dziennie w małych porcjach, często dodając warzywa. Pamiętać należy przede wszystkim o wartościowym śniadaniu, które w diecie na 1500 kcal powinno stanowić 370-400 kcal. Należy też unikać cukru, słodyczy i słodkich napojów. 

- Ważne jest żeby pacjent wybierał produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli poniżej 55. Nie chodzi o to żeby pacjent unikał w ogóle np. produktów zbożowych, ale żeby w ramach danej grupy wiedział które z nich ma wybierać i potrafił wyodrębnić te o niskim indeksie glikemicznym - dodaje Cichocka.

Wśród produktów zbożowych cukrzykom poleca się np. kaszę gryczaną, jęczmienną (nierozgotowaną), płatki owsiane, żytnie, gryczane i inne, ale bez dodatku cukru, czekolady, miodu i innych słodkich dodatków (również nierozgotowane). Wskazane są także ryż brązowy dziki oraz makaron razowy ugotowany al dente.

- W Polsce spożywa się sporo pieczywa, które ma stosunkowo wyższy indeks glikemiczny niż wymienione dania. Najniższy IG ma chleb żytni pełnoziarnisty. W ostatnim czasie producenci wprowadzili na rynek tzw. chleb IG o indeksie glikemicznym ok. 40, który jest już dostępny w wielu piekarniach. To duże ułatwienie dla osób z cukrzycą - dodaje Aleksandra Cichocka. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH