Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Chleb IG i makaron razowy pomogą chorym na cukrzycę

- Pacjent chory na cukrzycę nie powinien unikać w ogóle produktów zbożowych. Powinien natomiast wiedzieć jakie produkty ma wybierać i potrafić wyodrębnić te o niskim indeksie glikemicznym - mówi Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia.

Chleb IG i makaron razowy pomogą chorym na cukrzycę
Chleb żytni pełnoziarnisty ma najniższy indeks glikemiczny spośród wszystkich rodzajów pieczywa. fot. shutterstock

Instytut Żywności i Żywienia przedstawił siedem zaleceń żywieniowych dla chorych na cukrzycę typu drugiego. Wytyczne zgodne są ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2016 i Światowej Federacji Diabetologicznej 2015.

- Przede wszystkim zalecamy pacjentowi ustalenie kaloryczności diety z dietetykiem. Warto pamiętać, że zmniejszenie masy ciała nawet o 5 procent powoduje znaczne korzyści w wyrównaniu cukrzycy. Wdrożenie i stosowanie takiej diety wymaga dużej wprawy. Każdy posiłek pacjenta z cukrzycą musi być przemyślany, przede wszystkim pod kątem zawartości węglowodanów - mówi Cichocka.

Specjaliści zalecają producentom aby jeść często, przynajmniej 4-5 razy dziennie w małych porcjach, często dodając warzywa. Pamiętać należy przede wszystkim o wartościowym śniadaniu, które w diecie na 1500 kcal powinno stanowić 370-400 kcal. Należy też unikać cukru, słodyczy i słodkich napojów. 

- Ważne jest żeby pacjent wybierał produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli poniżej 55. Nie chodzi o to żeby pacjent unikał w ogóle np. produktów zbożowych, ale żeby w ramach danej grupy wiedział które z nich ma wybierać i potrafił wyodrębnić te o niskim indeksie glikemicznym - dodaje Cichocka.

Wśród produktów zbożowych cukrzykom poleca się np. kaszę gryczaną, jęczmienną (nierozgotowaną), płatki owsiane, żytnie, gryczane i inne, ale bez dodatku cukru, czekolady, miodu i innych słodkich dodatków (również nierozgotowane). Wskazane są także ryż brązowy dziki oraz makaron razowy ugotowany al dente.

- W Polsce spożywa się sporo pieczywa, które ma stosunkowo wyższy indeks glikemiczny niż wymienione dania. Najniższy IG ma chleb żytni pełnoziarnisty. W ostatnim czasie producenci wprowadzili na rynek tzw. chleb IG o indeksie glikemicznym ok. 40, który jest już dostępny w wielu piekarniach. To duże ułatwienie dla osób z cukrzycą - dodaje Aleksandra Cichocka. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IŻŻ RSS ALERT    /    Instytut Żywności i Żywienia RSS ALERT    /    Aleksandra Cichocka RSS ALERT    /    cukrzyca RSS ALERT    /    produkty zbożowe RSS ALERT    /    warzywa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 212.244.241.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.