Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Chleb na świecie: hinduski naan, francuska bagietka, polski chleb

Co łączy Polskę z umiejscowioną na Zakaukaziu Gruzją, bajkowymi Indiami oraz słynącą z elegancji Francją? Naturalne, tradycyjnie wypiekane pieczywo, którym zajadają się wszyscy ludzie na całym świecie.

Chleb na świecie: hinduski naan, francuska bagietka, polski chleb
fot. materiały prasowe

Indie

Wypieka się tam popularne i znane wszystkim miłośnikom kuchni indyjskiej chlebki naan. Chleb taki przygotowywany jest w tradycyjnym piecu zwanym tandoor, gdzie piecze się go dosłownie kilka sekund z jednej strony. Dzięki temu prostemu zabiegowi chleb naan jest chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Wypiekany z naturalnych składników oraz w oparciu o tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, stanowi podstawę kuchni indyjskiej jako dodatek do gęstych sosów.

Gruzja

W Gruzji popularne są chleby wypiekane w piecu TONE, który jest podobny budową do pieca tandoor. Na tradycyjny gruziński chleb składa się tylko mąka pszenna, woda, drożdże i sól. Proces wypieku jest niezwykle ciekawy, a także niezmienny od wieków. W piecu o baryłkowatym kształcie wykonanym z szamotowego kamienia przykleja się kawałki ciasta, które odkleja się dopiero, gdy zaczną pęcznieć. Taki chleb ma wyjątkowy, delikatny smak i stanowi idealny dodatek do zup albo mięs.

Francja

Pieczywo jest szczególnie popularne w Europie. Trudno sobie wyobrazić francuskie śniadanie bez  bagietki. Wypiekana z pszennej mąki bułka stanowi idealny dodatek do serów, dżemów oraz innych śniadaniowych produktów. Mit na temat powstania bagietek głosi, że swój specyficzny kształt zawdzięczają piekarzom Napoleona, którzy mieli obowiązek upiec pieczywo o kształcie, który pasowałby do kieszeni mundurów. Ciężko stwierdzić czy to prawda, ale smak, wartości odżywcze oraz popularność bagietek we Francji są już jak najbardziej prawdziwe.

Polska

W przypadku wypieku polskiego, tradycyjnego chleba nie ma mowy o pośpiechu, a do jego pieczenia używamy tylko 3 składników. – Sam lubię próbować wypieków z całego świata, ale nieskromnie uważam, że polski chleb jest bezkonkurencyjny – mówi Dariusz Grochola, prezes sieci piekarni Grochola.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

pieczywo RSS ALERT    /    bagietki RSS ALERT    /    Grochola Prawdziwy Chleb RSS ALERT    /    naan RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.95.23.35
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.