Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chleb prądnicki o krok od zarejestrowania jako produkt regionalny

  • Autor: PAP
  • Data: 22-07-2010, 11:46

Komisja Europejska opublikowała wniosek o rejestrację tradycyjnego krakowskiego chleba prądnickiego. Jeśli w ciągu sześciu miesięcy nie zostaną do niego zgłoszone zastrzeżenia, to nazwa pieczywa zostanie zarejestrowana przez UE jako produkt regionalny - informuje PAP.

Wniosek o unijną ochronę chleba prądnickiego zgłosił krakowski mistrz piekarski Antoni Madej, który jest producentem tego pieczywa. Zgodnie z dokumentem, chleb po rejestracji będzie mógł być wypiekany tylko w granicach administracyjnych miasta Krakowa.

Chleb prądnicki na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się już od października 2005 roku.

Produkt ten został odtworzony na podstawie wzmianek w literaturze, informacji z Muzeum Chleba w Radzionkowie oraz rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami Prądnika - dzisiejszej dzielnicy Krakowa.

Jest to tradycyjny chleb ciemny, na zakwasie żytnim, przygotowywany zgodnie z tradycyjną recepturą. Szczególną jego cechą jest bardzo duży rozmiar. Chleb wypiekany jest w dwóch kształtach - owalnym (bochenki o wadze 4,5 kg oraz 14 kg) oraz okrągłym (bochenki o wadze ok. 4,5 kg). Dobrze wypieczony utrzymuje świeżość przez kilka tygodni.

Tradycja wypieku tego chleba sięga XV wieku, kiedy to biskup Wojciech Jastrzębiec w 1421 roku nadał część gruntów w Prądniku Białym swemu kucharzowi, zobowiązując go jednocześnie do dostarczania chleba na stół biskupi.

Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE, a ich nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH