Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chleb żytni z pieca wypiekany na Podlasiu na liście produktów tradycyjnych

  • Autor: PAP
  • Data: 22-11-2017, 11:05

Wypiekany na Podlasiu chleb żytni na zakwasie z pieca opalanego drewnem sosnowym został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Na liście figuruje już 65 produktów z regionu.

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest 1753 produktów tradycyjnych.

Obecnie na listę został wpisany chleb żytni wypiekany w piecu opalanym drewnem. Jak powiedziała PAP jedna z wytwórczyń, która złożyła wniosek o wpis na listę Magdalena Kasperuk, wypiek takiego chleba to rodzinna tradycja. Jak dodała, sama przepis i formy do wypieku otrzymała od swojej babci. Zaznaczyła, że to chleb naturalny, bez dodatków żadnych polepszaczy i konserwantów.

Wypiek chleba w piecach - jak podają wytwórcy - ma w Podlaskiem długą tradycję. Niegdyś piece do wypieku miały niespotykanie duże rozmiary, mogły one zajmować nawet połowę izby gospodarskiej. "Taki piec był ogromnym, rozgrzanym kilkutonowym monolitem wykonanym z gliny i cegieł, który w dzień służył do pieczenia chleba, natomiast w nocy do spania" - napisano we wniosku do ministerstwa.

Podlaskie gospodynie do wypieku domowego chleba używały głównie mąki żytniej, wody, soli i zakwasu, który pozostał z poprzedniego wypieku. Niekiedy dodawały do niego ziemniaki, marchew lub dynię. Pieczony był w piecu chlebowym, opalanym drewnem, najczęściej drewnem sosnowym. Blaszki z chlebem wsuwało się do nagrzanego pieca, specjalną do tego celu zrobioną łopatką.

Kasperuk powiedziała, że do dziś receptura i sposób pieczenia się nie zmienił. Dodała, że mąkę żytnią pozyskuje z XIX-wiecznego młyna wodnego z okolic Korycina.

Kasperuk na razie wypieka chleb okazjonalnie, na większe uroczystości czy dla znajomych.

Wśród produktów tradycyjnych z Podlaskiego, na liście jest m.in. hajnowski marcinek, cygański kociołek, ser koryciński, bliny po litewsku, sękacz, kartacze sejneńskie, babka ziemniaczana czy pieczywo obrzędowe "korowaj lipski".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 715) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH