Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy poszukują produktów z dodanymi funkcjami

  • Autor: pm, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-08-2014, 15:24
Choć Polacy nie znają definicji żywności funkcjonalnej, chętnie po nią sięgają
Patrycja Skrzypiec, PR Manager, Sante A.Kowalski Sp. J.

- O ile niewielu Polaków zna definicję żywności funkcjonalnej, to wielu z nich wybiera produkty żywnościowe zaliczane właśnie do tej kategorii - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Patrycja Skrzypiec, PR Manager, Sante A.Kowalski Sp. J.

Jak podaje przedstawicielka firmy Sante, z badań przeprowadzonych przez firmę badawczą Gemius na zlecenie On Board PR wynika, że tylko co dziesiąty Polak spotkał się pojęciem żywności funkcjonalnej. - O żywności funkcjonalnej znacznie częściej niż ogół społeczeństwa słyszały osoby z wyższym wykształceniem, mieszkańcy największych miast i pracownicy umysłowi wyższego szczebla - dodaje.

Zdaniem Patrycji Skrzypiec, Polacy coraz większą uwagę przywiązują do odżywiania. - Wynika to z faktu, że ludzie coraz więcej czytają, są coraz bardziej świadomi tego co jedzą. Do wzrostu zainteresowania żywnością funkcjonalną przyczyniają się coraz bardziej powszechne choroby cywilizacyjne, tj. cukrzyca, miażdżyca, nowotwory, choroby serca. Znaczący wpływ na zwiększone zainteresowanie ma starzenie się społeczeństw, a z drugiej strony rozwój nauki, która odkrywa wiedzę na temat tzw. bioaktywnych, nieodżywczych składników żywności i ich wpływu na organizm człowieka - komentuje.

Jak dodaje, Polacy poszukują dziś produktów, które mają wpływ na ich odporność i chronią przed infekcjami, wspomagają układ krążenia oraz trawienie, obniżają poziom złego cholesterolu.

- Najbardziej poszukiwanymi wartościami odżywczymi są błonnik, witaminy i minerały, białko, inulina, cysteina. Powyższe składniki zawierają płatki śniadaniowe (granole, musli, ciasteczka i batony zbożowe), produkty sojowe, soczewica, otręby, masło orzechowe, kasze oraz batony zbożowe). Są też składniki, których Polacy chcieliby unikać w codziennej diecie. Przykładem jest sód dodawany do przetworów mięsnych oraz występujący w dużej ilości w soli kuchennej. Dlatego w portfolio Sante znalazły się sole o obniżonej zawartości sodu wzbogacone potasem - mówi Patrycja Skrzypiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH