Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Co dalej z drożdżówką Radziwiłłówką? "Dyrektorzy szkół muszą się o niej dowiedzieć"

  • Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-08-2017, 12:45
Co dalej z drożdżówką Radziwiłłówką?
Drożdżówki Radziwiłłówki, fot. minrol.gov.pl

Pod koniec 2016 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi hucznie zaprezentowano "Radziwiłłówkę" - drożdżówkę o prozdrowotnym składzie, która w 2017 roku miała trafić do większości polskich szkół. Po ośmiu miesiącach od tamtej chwili okazuje się, że "Radziwiłłówka", szybciej niż do uczniowskich tornistrów, ma szanse trafić do sprzedaży detalicznej.

Opracowane przez Radę Promocji Żywności Prozdrowotnej drożdżówki "Radziwiłłówki" o ograniczonej zawartości cukru zaprezentowano na uroczystej konferencji prasowej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi 20 grudnia 2016 roku. Oprócz szkolnych sklepików i stołówek, wypieki miały trafić także do sprzedaży w sieciach detalicznych. Pisaliśmy o tym obszernie na naszych łamach.

Zadanie opracowania receptury drożdżówek otrzymała Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Zarządzie Głównym Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Radziwiłłówka miała charakteryzować się niższą zawartością cukru "na skutek wykorzystania składników prozdrowotnych przy jednoczesnym zachowaniu zadowalających cech smakowych."

Radziwiłłówka zawiera poniżej 15 g cukru, 10 g tłuszczu oraz 1,2 g soli w 100 gramach produktu gotowego. Receptura jest zgodna z tzw. czystą etykietą. Bułka produkowana jest w oparciu o dwa składniki: opracowany przez SGGW koncentrat produkowany przez firmę AKO S.A. z Bydgoszczy oraz nadzienie "frużelada" o smakach m.in. jagoda-winogrono i jabłko-winogrono produkowane przez firmę Zentis z Siedlec. Dystrybucją drożdżówek zajmie się firma AKO S.A., która współpracuje z 6 tys. piekarni w całej Polsce.

Pierwsze dostawy Radziwiłłówek miały dotrzeć do szkół w 2017 roku. 

Tyle dowiedzieliśmy się w grudniu. Jak sytuacja wygląda dziś? Z naszych rozmów z osobami odpowiedzialnymi za projekt wynika, że ambitne plany twórców "Radziwiłłówki" nie do końca się sprawdziły, zwłaszcza na odcinku szkolnym. 

Jak mówi serwisowi portalspozywczy.pl Michał Mackiewicz, dyrektor generalny firmy AKO S.A., już we wrześniu Radziwiłłówka zostanie wprowadzona do asortymentu "dużej sieci handlowej w Polsce". Mackiewicz nie ujawnia jej nazwy, zapewnia jednak, że zainteresowanie odbiorców z kanału nowoczesnego jest duże.

Sytuacja wygląda mniej imponująco w przypadku docelowego kanału dystrybucji Radziwiłłówek, czyli placówek szkolnych. Mimo że receptura drożdżówek już od kilku miesięcy znajduje się w ofercie hurtowni współpracujących z firmą AKO i Radziwiłłówki trafiły do pierwszych sklepików jeszcze w roku szkolnym 2016/17, w skali kraju zainteresowanie nimi, zarówno ze strony piekarni, jak i szkół, jest dużo poniżej oczekiwań.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 330) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH