Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Co Polacy wiedzą o chlebie? - badanie

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 06-12-2017, 12:04
Co Polacy wiedzą o chlebie? - badanie
fot. shutterstock

Polacy nie wyobrażają sobie dnia bez kromki świeżego chleba czy chrupiącej bułki. Według badania, przeprowadzonego przez Kantar Millward Brown na zlecenie sieci handlowej Netto, aż 98 proc. Polaków jada pieczywo, a ponad 80 proc. robi to przynajmniej raz dziennie

Polacy coraz częściej kupują świadomie – czytają etykiety, stawiają na sprawdzonych, polskich producentów, chcą jeść lekko i zdrowo. Jaka jest jednak ich wiedza, jeżeli chodzi o tak podstawowy produkt, jakim jest chleb?

NETTO_INFOGRAFIKA_CHLEB.JPG

Z badania Kantar Millward Brown dla sieci sklepów Netto wynika, że trzy czwarte badanych słyszało o wypieku tradycyjnym. Nieco mniej, bo dwie trzecie Polaków wie, na czym polega metoda odpieku pieczywa z ciasta mrożonego, które obecnie można kupić w niektórych sieciach handlowych. W przypadku wypieku tradycyjnego, chleb produkowany jest z kilku naturalnych składników. Przygotowywane na świeżo ciasto jest wyrabiane przez piekarzy i pieczone w piecach. Odpiek pieczywa z ciasta mrożonego charakteryzuje się znacznym skróceniem tego procesu. Gotowe produkty: bułki, chleby, ciastka są poddawane procesowi głębokiego mrożenia, a następnie zostają jedynie odpiekane na miejscu w sklepie.

Konsumenci kupujący pieczywo wypiekane w sklepie są często przekonani, że jest ono przygotowywane ze świeżych składników. Deklaracje badanych pokazują, że Polacy chcieliby kupować produkty wykonane z najwyższej jakości składników, według tradycyjnych receptur, jednak nie zawsze posiadają pełną wiedzę na temat procesu produkcji artykułów, które każdego dnia wkładają do swojego koszyka.

Przy wyborze pieczywa Polacy kierują się przede wszystkim walorami smakowymi – na sprawdzony, ceniony smak, jako kryterium ważne i najważniejsze, wskazuje 83 proc. ankietowanych. Kilkudniowa świeżość pieczywa jest ważna dla 68 proc. osób. Na trzecim miejscu znalazła się wysoka jakość składników (65 proc.), a następny jest fakt wyrabiania pieczywa przez lokalną piekarnię (64 proc.) oraz tradycyjna receptura chleba czy bułek (59 proc.). Wyniki te pokazują, że Polacy uwielbiają i szukają naturalnego, sprawdzonego produktu oraz chcieliby mieć dostęp do wysokiej jakości pieczywa.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH