REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Co szósty Polak nie je śniadania

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, pr
  • Data: 24-04-2013, 16:29

Z raportu przygotowanego przez markę belVita wynika, że lekkie i pożywne śniadanie to mit. Polacy jedzą bardzo tradycyjnie, zazwyczaj kanapki popijane herbatą. 15 proc. Polaków nie je śniadania w ogóle, ale odsetek ten rośnie wśród młodszych grup - już co 5-ty uczeń i student nie je śniadania.

REKLAMA

Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania marka belVita przygotowała raport pokazujący, jak wygląda pierwszy posiłek Polaków i jakie ma to znaczenie dla naszego zdrowia. Opracowanie zostało przygotowane na bazie najświeższych badań Ipsos wykonanych na zlecenie Kraft Foods Polska na reprezentatywnej grupie Polaków z kwietnia br.

Wyniki pokazują, że Polacy jedzą tradycyjnie, najczęściej sięgają po herbatę oraz kanapki z wędliną lub serem. Jeśli nie zdążymy zjeść w domu, spożywamy posiłek w pracy - robi tak już 12 proc. pracujących rodaków. Badanie pokazuje jednak, że sama świadomość, iż śniadanie jest ważne, nie wystarcza - aż 15 proc. Polaków nie je go w ogóle. Co gorsza, odsetek ten rośnie wśród uczniów i studentów, już co 5-ty nie jada pierwszego posiłku.

- To pokazuje, że odsetek Polaków nie jedzących śniadanie w przyszłości może niebezpiecznie rosnąć. Coraz szybsze tempo życia, zabieganie nie sprzyja zdrowym nawykom żywieniowym - podkreśla firma Kraft Foods Polska, do której należy marka belVita.

Z raportu marki belVita wynika, że jedzenie śniadań nie tylko wpływa na samopoczucie w ciągu dnia, ale też ma znaczenie w perspektywie długoterminowej. - Spożywanie śniadania poprawia pamięć krótkoterminową i epizodyczną oraz identyfikację bodźców wzrokowych. Śniadanie jest wręcz niezbędne w diecie osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Eksperci mają wiele dowodów na to, że u osób jedzących regularnie pierwszy posiłek, wskaźnik masy ciała (BMI) utrzymuje się na stabilnym poziomie. Mniejsze jest też u nich ryzyko nadwagi w porównaniu z osobami niejedzącymi śniadań lub jedzącymi je nieregularnie. Rezygnując z porannego posiłku sprawiamy, że nasz organizm domaga się większej porcji energii przez cały dzień - czytamy w raporcie belVity.

Zdaniem dr inż. Danuta Gajewska, dietetyka i wykładowcy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, śniadanie powinno być zbilansowane, czyli urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów. Jedno z podstawowychzaleceń sugeruje, aby dzień zacząć od dość obfitego śniadania, a zakończyć skromną kolacją. Rano organizm potrzebuje energii i składników odżywczychdo działania i na śniadanie możemy przeznaczyć nawet 30 proc. całkowitejkalorycznej diety.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 522) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH