Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Co trzeci konsument ogranicza spożycie pieczywa (raport)

Z najnowszego raportu GfK dotyczącego rynku pieczywa wynika, iż głównymi powodami ograniczania spożycia pieczywa jest dbanie o właściwą wagę ciała oraz przeświadczenie, iż pieczywo jest produktem wysoko przetworzonym. Kobiety, częściej niż mężczyźni, wskazują również na alergię pokarmową, jako na czynnik decydujący. To główne przyczyny, z powodu których już co trzeci konsument ogranicza spożycie pieczywa.

Co trzeci konsument ogranicza spożycie pieczywa (raport)
fot. shutterstock

W raporcie GfK uwzględniono produkty piekarnicze typu chleb, kajzerki, inne bułki (np. sznytka, grahamka, ciabatta), chałki, słodkie bułki i rogale, drożdżówki, bagietki, półbagietki, słone przekąski piekarnicze, ciastka francuskie z nadzieniem, croissanty, pieczywo tostowe, bułki długie (np. paryska, wrocławska), paluchy/paluszki i bułki do hamburgerów i hot-dogów.

Co czwarty konsument od czasu do czasu samodzielnie wypieka pieczywo w domu i robi to średnio dwa razy w miesiącu. Najczęściej samodzielnie wypiekanym rodzajem chleba jest chleb żytnio-pszenny. Osoby, które wypiekają chleb w domu robią to głównie ze względów zdrowotnych – uważają, że samodzielnie wypieczony chleb jest zdrowszy (51 proc.), nie zawiera konserwantów (48 proc.), dodatkowo sama czynność daje satysfakcję (48 proc.) i pozwala kontrolować skład (46 proc.).

Pomimo tego pieczywo jest kategorią bardzo popularną i często kupowaną. 70 proc. konsumentów deklaruje, iż codziennie lub prawie codziennie kupuje produkty z tej kategorii. Odsetek ten jest najwyższy wśród gospodarstw domowych z dziećmi (80 proc.).

Dzieci spożywają pieczywo średnio 17 razy w tygodniu. Niemal 80 proc. dzieci w wieku szkolnym zabiera do szkoły kanapki zrobione w domu, a około 30 proc. zabiera do szkoły bułki, drożdżówki lub pączki.

W przypadku każdego segmentu uwzględnionego w analizach zawarte w raporcie informacje różnicują produkty pod kątem tego czy zostały przyniesione do domu, czy też nie. Dla przykładu, w przypadku kajzerek są one kupowane w większej ilości do domu niż spontanicznie, a konsumenci preferują te, które wypiekane są na miejscu.

Z wyników zawartych w raporcie wynika, iż w przypadku kajzerek przyniesionych do domu połowa konsumentów nie eksperymentuje – kupuje to, co sprawdzone i wypróbowane. Dość istotnym czynnikiem decydującym o wyborze konkretnego produktu we wszystkich segmentach okazał się fakt czy dany produkt był wypiekany na miejscu, czy dowożony z zewnątrz.

W raporcie szczegółowo zostały zaprezentowane powody wyboru danego sklepu przy zakupie pieczywa. W przypadku kajzerek najważniejsza okazała się lokalizacja sklepu, oraz to, czy sklep był „pod drodze".

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

kajzerki RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT    /    spożycie pieczywa RSS ALERT    /    piekarnie RSS ALERT    /    GfK RSS ALERT    /    drożdżówki RSS ALERT    /    chleb RSS ALERT    /    pieczywo w sieciach handlowych RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • daesh 2017-09-20 07:38:59
    bo już jako klienci wiemy co to spulchniacze, barwniki itd. - zaczniecie produkować zdrowe dobre pieczywo z pełnoziarnistych mąk, bez dodatku slodu żeby udawać \"razowca czy żytniowca\" to sprzedaż i konsumpcja wzrośnie, bo po dobrej jakosci i normalnym smaku pieczywo sięgnie się z przyjemnoscią.
  • Chleb dobry 2017-09-20 18:25:34
    Autorytety naukowe z dziedziny żywienia uznają pieczywo za istotny element zróżnicowanej dirty. Pieczywo jest bogate w składniki odżywcze: zawiera witaminy, szczególnie z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy), składniki mineralne (magnez, cynk, mangan, żelazo) i błonnik. Polacy po prostu ulegają modom. Moda na bezglutenową dietę bazuje na wynikach badań, z których po pewnym czasie wycofał się jego autor.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.235.4.196
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.