Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czesław Meus na Food Show 2017: Dziś prawdziwego pieczywa już (prawie) nie ma

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 22-03-2017, 10:19
Czesław Meus na Food Show 2017: Dziś prawdziwego pieczywa już (prawie) nie ma
Czesław Meus, Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia; arcymistrz piekarski/ fot. PTWP

- Prawdziwy polski chleb możemy dzisiaj dostać jedynie w kilku małych piekarniach rzemieślniczych, ewentualnie w GS-ach. Z kolei w popularnych, wiodących piekarniach, które na każdym kroku podkreślają naturalność oferowanych produktów na zakwasie, w 99 proc. możemy nabyć jedynie pieczywo z gotowych mieszanek - mówił ze smutkiem Czesław Meus, przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz arcymistrz piekarski podczas Food Show 2017 na debacie zatytułowanej "Produkty naturalne i ekologiczne – między rosnącym trendem a intratnym biznesem" w ramach Food Show 2017.

Podczas debaty w ramach Food Show 2017 Czesław Meus podkreślał, że coraz wyraźniej widać, że Polacy tęsknią za żywnością taką jak dawniej, w tym również za prawdziwym pieczywem.

Zapytany co czuje kiedy znajduje się w sklepach sieciowych w dziale pieczywo, powiedział: - Czuję się bardzo źle. - Ja tam nie kupuję chleba bo nie chcę ryzykować mojego zdrowia. Jak temu zapobiec? Należy wpływać na świadomość konsumencką, ewentualnie trafiać do piekarzy, którzy mają ambicje żeby wypiekać prawdziwy chleb - mówił Czesław Meus.

I podkreślił, że konsumenci faktycznie coraz częściej pytają o chleb ekologiczny. - Udało mi się ostatnio namówić kilku dużych piekarzy do wypiekania prawdziwego chleba, m.in. pomogłem w certyfikacji właścicielowi jednej bardzo dużej piekarni "Buczek" w Krakowie, która swoje produkty sprzedaje we własnej sieci i ma ponad 70-letnią tradycję w piekarstwie - mówił podczas debaty Czesław Meus.

Poza tym Pan Meus zajmuje się również edukacją polskich konsumentów i piekarzy i uczy wypieku chleba w domu.  - Jeżeli nie mogę u piekarza w sklepie kupić prawdziwego chleba, jakiego oczekuję, to sam go wytwarzam w domu, bo tutaj mam 100 proc. wpływ na jego skład i jakość. Jeśli chcemy mieć produkt zdrowy, trzeba sięgać po składniki ekologiczne. Kiedy wprowadzam u danego piekarza swoją technologię wypieku, wskazuję mu również najlepsze źródła zaopatrzenia w ekologiczne surowce - mówił podczas Food Show 2017 Czesław Meus. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Technolog żywności 28-03-2017, 17:05:
Trudno by było znaleźć w Polsce dużą piekarnię bez naturalnego, wyprowadzanego na miejscu z mąki i wody zakwasu. Mała piekarnia pracująca tylko na "suchym zakwasie" i drożdżach pewnie by się znalazła niejedna. W każdym razie większość chleba wypieka się ciągle z naturalnego zakwasu.
  • SPP 23-03-2017, 11:41:
Trudno zgodzić się z treścią artykułu o chlebie i przekonaniami p. Meusa, ze dobry chleb może pełną odpowiedzialnością śmiem twierdzić, że dobry chleb powstaje wszędzie tam, gdzie wypieka się pieczywo mając na względzie przestrzeganie reżimu technologicznego. Zapewniam, że tak właśnie dzieje się również i w dużych piekarniach.
  • Piekarz 22-03-2017, 17:52:
Od kiedy pieczywo robi się z mieszanek??

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 226) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH