Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czy żywność tradycyjna będzie naszym atutem?

  • Autor: Katarzyna Walterska,portalspozywczy.pl
  • Data: 30-05-2008, 17:04

Produkcja żywności wysokiej jakości może stać się jedną z lepiej działających dziedzin polskiej gospodarki. Sukces zależeć będzie jednak od tego, czy polscy producenci - zarówno rolnicy, jak i przedsiębiorcy działający w branży rolno-spożywczej - zdecydują się na wykorzystanie takich atutów naszego kraju jak różnorodność biologiczna, bogactwo kulturowe i historyczne oraz nieprzemysłowe metody produkcji rolnej.

Takie wnioski wynikają z konferencji "Żywność naturalna wysokiej jakości szansą rozwoju polskiego rolnictwa", która odbyła się 30 maja 2008 r. w Senacie. Organizatorem była senacka komisja rolnictwa.

Jerzy Chróścikowski, senator PiS, przewodniczący senackiej komisji rolnictwa i ochrony środowiska zwrócił uwagę, że działania promocyjne polskiej żywności trzeba traktować jako inwestycję w przyszłość.

- Dziś będąc członkiem Unii Europejskiej, znając uroki i trudy związane z działaniami w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, wiemy, że nie jest łatwo sprostać konkurencyjności. Po pierwsze dlatego, że Unia od lat boryka się z nadwyżkami produkcji żywności i niechętnie patrzy na kraje produkujące żywność. Po drugie w pierwszych latach członkostwa rolnicy z UE-15 otrzymali większą pomoc niż rolnicy polscy. W zawiązku z tym, pomimo, że to nie rozwiąże problemów polskiego rolnictwa trzeba szukać nisz na rynku - powiedział.

Z danych resortu rolnictwa wynika, że na liście produktów tradycyjnych jest już 518 pozycji. Najwięcej, bo aż 81 pochodzi z województwa śląskiego. Drugie jest województwo pomorskie, które ma 75 produktów tradycyjnych. Nastepne w kolejności są: podkarpackie (66), wielkopolskie (45), opolskie (43).   

Radca ministra rolnictwa Maria Zwolińska zwróciła uwagę, że w dotychczasowej pracy resort rolnictwa spotykał się z wieloma problemami.

- Przede wszystkim w społeczeństwie brak jest tradycji do zrzeszania się, tworzenia grup producenckich wspólnego działania a przepisy unijne wymagają, że wniosek o rejestrację składa grupa producentów. W krajowym systemie, każdy może złożyć taki wniosek. Natomiast żeby produkt był umieszczony na liście produktów unijnych grupa producentów musi wykazać, że jest w stanie przestrzegać wszystkich reżimów i wymogów oraz wspólnie działać, tak aby to, co zostało zapisane we wniosku było w przyszłości realizowane - powiedziała Maria Zwolińska.

Dodała, że takie działanie wymaga odpowiedniej reklamy i promocji. - Unia Europejska przewiduje wsparcie działań promocyjnych. Polska realizuje jeden program a dotyczy on wspierania rolnictwa ekologicznego - dodała.

Podkreśliła, że realizowana w Unii Europejskiej polityka jakości daje także pewność konsumentom, że kupują oni żywność bardzo wysokiej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się wyjątkową, tradycyjną metodą produkcji. Ze względu na dużą różnorodność produktów wprowadzanych na rynek konsumenci oczekują jasnych i wyczerpujących informacji na temat jakości i pochodzenia produktu rolnego lub artykułu spożywczego. Identyfikację i wybór poszczególnych wyrobów ułatwiają oznaczenia geograficzne, nazwy pochodzenia oraz gwarantowane tradycyjne specjalności.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa 01-03-2010, 15:00:
Zdrowa żywność tradycyjna – Cudze chwalicie swojego nie znacie!
Przemysłowe metody często nabijają klientów w butelkę. Zwycięża ten kto wyprodukuje taniej a jego wyroby będą zjadliwe. Ale czy taniej oznacza zdrowiej?
Czy taniej oznacza lepiej? Gdzie te czasy, gdzie konkurowały ze sobą jakość i smak?
Dziś jest lepszy ten kto sprzeda więcej towaru ale jakiej jakości….? Wiadomo, że im „taniej” tym produkt jest bardziej przeciętny..Bo oszczędności wpływają na jakość..
Czy przeciętny Polak wie co to jest lista produktów tradycyjnych? Nie… Kupuje się w centrach handlowych czy hipermarketach tanie Produkty bez smaku i żadnych wartości…!
Często chwalicie cudze bo nie znacie swojego… A jest wiele polskich tradycyjnych wspaniałych w smaku wyrobów, produkowanych przez małe Rodzinne firmy czy gospodarstwa starymi sprawdzonymi metodami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.
Jak wszystkim wiadomo w ramach przeprowadzanej reformy Wspólnej Polityki Rolnej w latach 90-tych powstał unijny system ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych. Wprowadzono Listę Produktów Tradycyjnych, która miała na celu wyróżnienie znakomitych polskich wyrobów o niepowtarzalnie wysokiej jakości oraz wyjątkowym smaku. Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat.
Celem stworzenia listy jest promocja polskich produktów żywnościowych wytwarzanych właśnie historycznymi metodami. Wyróżnienie produktów, które swoje wyjątkowe walory smakowe zawdzięczają starym przepisom, tradycyjnemu sposobowi i metodzie produkcji, przetwarzania, czy też przechowywania jest strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu Produkty te mają szansę trafić do szerszego grona konsumentów. A co za tym idzie mamy dostęp do wspaniałej żywności bez konserwantów, sztucznych wspomagaczy czy barwników.
Wszyscy dbający o swoje zdrowie poszukują produktów nie konwencjonalnych, zdrowych, o wysokiej jakości potwierdzonej certyfikatami, znakami jakości czy oznaczeniami, tak międzynarodowymi jak i krajowymi. Takimi produktami są np. sery. Obecnie umiejętność produkcji niektórych gatunków sera zachowały jeszcze np. gospodynie z okolic Korycina, Wiżajn czy Łomnic. Wytwarzają go tradycyjną, odwieczną technologią, jedynie w przypadku niektórych serów proszek z cielęcych żołądków zastąpiony został podpuszczką stosowaną w mleczarstwie.
Taki ser może być przechowywany długo, zmieniając swój smak wraz z upływem czasu. Jest smaczny i zdrowy . Nie zawiera żadnych konserwantów i polepszaczy.
Ser koryciński nazywano powszechnie „swojskim”. Stanowił on lokalny przysmak, ale przez stulecia znalazł sobie uznanie w innych regionach kraju. Co prawda jest on trudno dostępny poza regionem Korycina, gdyż tylko nieliczne sklepy posiadają go w swoim asortymencie. Zarówno sery Korycińskie jak sery z Wiżajn oraz sery kozie z okolic Łomnic to gwarancja wysokiej jakości. Sery te są inne niż Produkty „masowe”, są unikalne, jedyne w swoim rodzaju, są elementem kultury i tradycji, wytwarza się je przestrzegając tradycyjnych receptur.
Na produkty regionalne i tradycyjne istnieje rosnące zapotrzebowanie rynkowe. Od momentu przyjęcia rozporządzeń, zarejestrowano w Unii Europejskiej, jako chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub świadectwo specyficznego charakteru, ponad 650 nazw produktów rolnych i artykułów spożywczych. Większość z nich to wspomniane sery, mięso, produkty mięsne, owoce i warzywa oraz oliwa z oliwek i miód. Wartość rynkowa sprzedawanych produktów, których nazwy zostały zarejestrowane zgodnie z rozporządzeniem 2081/92/EWG lub 2082/92/EWG, z każdym rokiem zdecydowanie wzrasta. Na podstawie analizy doświadczeń producentów z innych krajów Unii można zauważyć, że produkty posiadające jedno z wymienionych oznaczeń zyskują prestiż i są chętniej kupowane przez konsumentów. Produkty te znajdują szczególne miejsce na rynku i z roku na rok stają się coraz bardziej poszukiwane. Tak jak nabiał z gospodarstwa ekologicznego.
Uważam, że jest to wielka alternatywa dla kiepskiej jakości produktów , które można dostać w tanich hipermarketach.
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa


Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH