Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Dobry polski chleb może być nowym superfood. Potrzeba dobrego marketingu!

Spirulina, jagody Goji, młody jęczmień czy quinoa – produkty określane wspólnym mianem superfoods zawojowały polski rynek. Klimat dla takiej żywności jest coraz cieplejszy. Przybywa klientów sklepów z tzw. „zdrową żywnością”, a w supermarketach półki z super zdrowymi produktami coraz bardziej się rozrastają. Równocześnie często ci sami klienci, którzy przygotowują w domu koktajle na bazie spiruliny, kupują w dyskontach śmieciowe pieczywo. Wytworzone z mrożonego ciasta lub z gotowych, tanich mieszanek. Czy musi tak być?

Dobry polski chleb może być nowym superfood. Potrzeba dobrego marketingu!
Czesław Meus, Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia; arcymistrz piekarski/ fot. PTWP

Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 25-06-2018, 11:58

Zdaniem ekspertów wynika to z tego, że klienci nie mają świadomości po co tak naprawdę sięgają/ Kupują „bylejakość”, bo tak wygodniej. Łatwiej sięgnąć po ciepłe bułeczki w markecie, niż poszukać w okolicy dobrej, polskiej piekarni.

Mieszanki umożliwiające wypiek chleba i bułek szybko, bez tradycyjnych procesów dojrzewania ciasta na pieczywo, są wytwarzane  w większości przez firmy zagraniczne. Firmy, które stać na dobry marketing. To one dyktują warunki na naszym rynku pieczywa.

- Największe zło czynią określenia i zachęty ukryte w nazwach  np.: „Chleb Słowiański”, „Polski”, „Kołodzieja”, „Mamy”, ”Taty”, „Zbójnicki”, „Drwala”  itd. Tutaj nie liczy się stara receptura, tylko chwyt reklamowy wynikający z nazwy – mówi Czesław Meus, mistrz cukiernictwa i piekarstwa, który w latach 80-tych XX w zasłynął  jako współautor opatentowanej technologii wytwarzania ciasta na chleb pełnoziarnisty Makrovit, nagrodzony między innymi  Złotym Medalem MTP.

Obecnie Pan Czesław jest przewodniczącym Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia. W ramach Stowarzyszenia promuje wypiek chleba metodami tradycyjnymi w oparciu o najstarsze zboża: samopszę, płaskurkę, orkisz, a także wypiek chleba w domu.

- Uczciwe piekarstwo to przede wszystkim sztuka tworzenia autorskich chlebów. A chleb to prosta historia – mąka, woda, sól, zakwas czy drożdże, którą piekarz może rozwijać na praktycznie nieograniczoną liczbę sposobów – opowiada pan Czesław.

- Podstawą są smak i naturalne dodatki. Zawsze byłem zwolennikiem dodawania do chleba na przykład ziół, rewelacyjne efekty dawały wytłoki z jabłek, będące bogatym źródłem błonnika. Ostatnio zrobiłem chleb z dodatkiem ekologicznego spożywczego węgla drzewnego z wikliny wierzbowej, który oczyszcza organizm z toksyn. Albo produkt, który wprowadziłem w Piekarni Buczek - autentyczny ekologiczny chleb orkiszowym z dodatkiem mąki z płaskurki, do którego dodajemy genialny ekologiczny zakwas żytni o odpowiednim pH.  Tych dodatków jest wiele więcej, na czele z mąkami z liofilizowanych owoców i ziarnami ekspandowanymi – dodaje Czesław Meus.

Teoretycznie więc nic nie stoi na przeszkodzie rozwojowi branży i rozpowszechnienia wśród konsumentów mody na super zdrowy, oryginalny, polski chleb. Jednak problem w tym, że w Polsce wciąż brakuje uczciwych piekarń, które wytwarzają pieczywo zgodnie ze sztuką piekarstwa.

więcej informacji:

Czesław Meus RSS ALERT    /    Polska Ekologia RSS ALERT    /    Michał Maciejewski RSS ALERT    /    Pitted Cherries RSS ALERT    /    chleb RSS ALERT    /    superfoods RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Chleb dobry 2018-06-25 20:05:07
    Na rynku istnieje wiele piekarni, w których nie stosuje się polepszaczy ani gotowych mieszanek. Naturalna produkcja jest o wiele tańsza niż produkcja na drogich, gotowych komponentach. Stereotyp piekarni skracającej procesy produkcji w oparciu o gotowe dodatki nie broni się chociażby ze względów ekonomicznych. Mąka, woda, drożdże i sól są tańsze od chemii. Również w marketach jest pieczywo z dobrym składem. Warto czytać etykiety lub interesować się składnikami, wówczas możemy wybrać odpowiedni chleb dla siebie. Polska słynie z pysznego chleba, jest to nasze dobro narodowe i powinniśmy to pielęgnować. Jeżeli chodzi o mrożenie żywności to jest to sprawdzony i powszechnie stosowany w naszych domach sposób przechowywania warzyw, mięsa czy ryb, nie ma powodu by nie wykorzystywać mrożenia do produkcji pieczywa. Szczególnie, że mrożenie powoduje, że dodatek środków konserwujących staje się zbędny. Pod względem składu surowcowego wyroby z półzapieku nie różnią od zwykłych wyrobów piekarniczych. Jakość takiego chleba w wypadku dobrze przeprowadzonego procesu produkcji nie odbiega od wypieku tradycyjnego.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.221.147.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.