Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dowody na bezpieczeństwo GMO bywają mało wiarygodne

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-05-2013, 18:53

Powszechnym zjawiskiem jest przywoływanie na dowód bezpieczeństwa żywieniowego GMO prac badawczych z innego zakresu, np. prac dotyczących wydajności produkcyjnej pasz GMO, w których w ogóle nie oceniano wpływu tych pasz na zdrowie zwierząt doświadczalnych - zwracają uwagę Katarzyna Lisowska i Alexander Cortez z Centrum Badań Translacyjnych i Biologii Molekularnej Nowotworów w opracowaniu "Ocena bezpieczeństwa zdrowotnego genetycznie modyfikowanych roślin w badaniach krajowych – przegląd literatury".

Część badań rodzi zastrzeżenia metodyczne; przykładowo, ziarno roślin odpornych na herbicyd używane w badaniach pokarmowych pochodzi z roślin uprawianych bez stosowania oprysków. "Takie doświadczenie nie ocenia rzeczywistego narażenia zwierząt i konsumentów, gdyż w praktyce będą oni spożywać zarówno GM ziarno jak i pozostałości herbicydu. Poza tym zauważyliśmy, że w sprawozdaniach i opracowaniach popularyzatorskich częste jest powoływanie się na dane niepublikowane, które nie przeszły procesu recenzji naukowej" - czytamy w opracowaniu.

"To podważa wiarygodność takich opracowań. Z kolei w niektórych badaniach obserwowano przypadki odchyleń od normy fizjologicznej u zwierząt doświadczalnych karmionych paszami z dodatkiem GMO, ale wyniki te nie są zbyt szeroko dyskutowane w publikacjach oryginalnych, a całkiem pomijane w popularnych opracowaniach czy informacjach prasowych. Wobec powyższego, należy ocenić, że szeroko rozpowszechniony przekaz, o udowodnionym braku zagrożeń zdrowotnych ze strony żywności/pasz GMO, jaki dociera do opinii publicznej i decydentów, nie jest całkowicie obiektywny. Może to być jedną z przyczyn powszechnie obserwowanej nieufności i braku społecznej akceptacji GMO oraz źródłem obaw przed manipulacjami sprzecznymi z interesem społecznym" - czytamy dalej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • MagdaG 11-07-2013, 16:42:
Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości co do bezpieczeństwa produktów, które są spożywane przez ludzi to nie powinny one być dopuszczone do sprzedaży aż do momentu kiedy te wątpliwości nei zostaną rozwiane.
O GMO ściera się wielu naukowców, zdania są podzielone dość równomiernie, czy to nie daje do myślenia?
Pani Katarzyno, podziwiam i wspieram Panią.
  • Kupisz 05-07-2013, 09:24:
Zdecydowanie to co jemy powinno być lepiej badane i sprawdzane. To niedopuszczalne, żeby cześć badań brać pod uwagę a inne nie.
  • bufka 04-07-2013, 11:24:
Prof Lisowska jest bardzo wyważona w swoich wypowiedziach i widać, ze spodziewając się ataków zabezpiecza się i nie ma w jej ppracach niczego, co merytorycznie mogłby być podważone. Rotkiewicz wam mózgi wyprał, że czytacie bez zrozumienia, potępiając w czambuł?

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH