REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor Monini: Jakość oliw extra vergine w Polsce nie jest najlepsza

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 25-08-2011, 10:32
Dyrektor Monini: Jakość oliw extra vergine w Polsce nie jest najlepsza

Dzięki wprowadzeniu w Unii Europejskiej nowego parametru dla oceny oliw extra vergine, jakość tych produktów powinna się poprawić - uważa Joanna Świątek, brand & trade marketing manager w firmie Monini Polska. Badania przeprowadzone przez spółkę pokazują, że na razie jakość oliw w polskich sklepach pozostawia wiele do życzenia.

REKLAMA

Jak tłumaczy Joanna Świątek w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, na rynku europejskim pojawiło się ostatnio bardzo dużo taniego surowca. - Niestety, jakość tego surowca okazuje się zła, a niektórzy producenci, szczególnie ci mniejsi, wykorzystują go i oferują na rynku europejskim tanie produkty pod nazwą „extra vergine". Konsumenci chętnie je kupują ze względu na niską cenę - mówi.

Joanna Świątek przypomina, że w styczniu tego roku w państwach Unii Europejskiej zaczęła obowiązywać dyrektywa, zgodnie z którą należy badać oliwę extra vergine pod kątem nowego parametru, dotychczas niesprawdzanego, czyli poziomu alkiloestrów. - Jeżeli oliwa ma zostać sklasyfikowana jako extra vergine, poziom alkiloestrów nie może przekroczyć 75 mg na kilogram. Jeśli podane wartości zostały przekroczone, producent musi zdeklasować oliwę do zwykłej vergine. Dotychczas oceniano laboratoryjnie głównie parametr kwasowości. Poziom kwasowości oliwy, którą można było nazywać extra vergine, musiał być niższy niż 0,8 - tłumaczy.

Podkreśla ona, że na jakość oliwy z oliwek mają wpływ m.in. moment przeprowadzenia zbiorów, gatunek oliwek i proces produkcji. - Oliwki, jeśli były zbyt długo przechowywane, gniją i pleśnieją, co pogarsza smak produktu. Do stycznia tego roku producent mógł jednak oczyścić taką oliwę i wówczas klient nie był w stanie stwierdzić, z jakich oliwek została ona wyprodukowana. Teraz, mając nowy parametr, możemy to określić - tłumaczy Joanna Świątek.

Jej zdaniem, jeżeli nowy parametr jakościowy będzie przestrzegany, a w Unii Europejskiej zostanie to zweryfikowane, na pewno poprawi się jakość produktów. - Niestety, obecnie rzadko wymaga się od producentów takich informacji przy wprowadzaniu produktów do kanałów dystrybucji - mówi.

Producenci oliwy, zgodnie z rozporządzeniem, mieli czas do 1 kwietnia, by przetestować swoje oliwy pod względem zawartości alkiloestrów. Te produkty, w których poziom estrów alkilowych został przekroczony, musiały zmienić nazwę z extra vergine na vergine. W zeszłym roku podobnego testu nie przeszło aż 35 proc. oliw z włoskich półek sklepowych.

- My też przeprowadziliśmy podobne badanie w Polsce na początku tego roku. Zbadaliśmy oliwę znajdującą się na półkach trzech sieci. Okazało się, że na 16 testowanych oliw w jednej z sieci aż osiem nie spełnia wymogów extra vergine biorąc pod uwagę nowy parametr alkiloestrów - mówi Joanna Świątek.

Przeczytaj także:

Nowe kryteria w ocenie oliwy extra vergine

Dyrektor Monini Polska: Oliwa extra vergine nie może być tania

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH