REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor MP: Powinniśmy rozważyć produkcję pszenicy durum w kraju

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-07-2013, 14:36
Dyrektor MP: Powinniśmy rozważyć produkcję pszenicy durum w kraju
Rafał Dziobko, dyrektor spółki Makarony Polskie. Fot. MP

Polska powinna dążyć do uniezależnienia się od importu pszenicy durum. Uprawa pszenicy twardej w kraju pozwoliłaby na obniżenie cen tego ziarna dla przetwórców, byłaby także korzystna dla producentów rolnych - uważa Rafał Dziobko, dyrektor spółki Makarony Polskie.

REKLAMA

Przypomina on, że na świecie spożywa się makaron głównie z pszenicy durum, dlatego na rynkach eksportowych trudno jest sprzedawać makaron wytworzony z krajowej pszenicy miękkiej. - Polska obecnie importuje mąkę z pszenicy durum, co niestety ma wpływ na ceny makaronu, która zawiera koszt transportu mąki. To bardzo obniża naszą konkurencyjność cenową na rynkach światowych - mówi Rafał Dziobko.

Dlatego, jak ocenia, korzystne byłoby pozyskiwanie mąki z pszenicy durum w kraju. Jego zdaniem, w projekt uprawy pszenicy durum w Polsce powinny zaangażować się instytucje, jak np. Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, czy Polskie Inwestycje Rozwojowe. - Korzyści z tego tytułu czerpaliby zarówno producenci rolni, zakłady młynarskie, jak i producenci makaronów, ale także konsumenci, ponieważ cena tego produktu na rynku krajowym byłaby niższa - mówi Rafał Dziobko.

Jego zdaniem, to nie jedyne wyzwanie, jakie stoi przez branżą makaronową. Kolejnym jest edukacja konsumentów, która miałaby na celu wzrost spożycia makaronu. - Obecne spożycie makaronu na poziomie 4 kg na osobę jest na stosunkowo niskim poziomie - ocenia dyrektor spółki Makarony Polskie.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

MAKMakarony Polskie SA

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kolega 14-08-2013, 16:46:
Pan Dziobko to dyrektor od czego?? Dyrektoruje on w każdym dziale firmy?? Obecne struktury firmy są w ogóle niejasne... jak się dzwoni do firmy to za każdym razem odbiera inna osoba. Najpierw zróbcie porządek wewnątrz firmy, bo chyba panuje tam niezły bałagan! I zatrudnijcie porządnych fachowców...
  • JM 22-07-2013, 21:29:
Wcale nie mityczne kalorie, ale często pomijany indeks glikemiczny jest zasadniczym powodem dlaczego tyjemy. Makarony z pszenicy durum mają dosyć niski indeks glikemiczny, co je wyróżnia. Jeśli makaronu z takiej pszenicy nie zmarnuje się zbyt długim gotowaniem, indeks zostanie zachowany.
  • Szczupły 22-07-2013, 19:02:
To dobrze, że spozycie 4 kg makaronu na osobe jest na niskim poziomie. Makaron to puste kalorie - głównie skrobia, która jest tucząca. Lepiej jeść więcej ryb, warzyw i owoców niż makaronu

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH