REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor Provimi Holding: W dyskusji o GMO nie wolno popadać w skrajności

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-08-2011, 13:20
Dyrektor Provimi Holding: W dyskusji o GMO nie wolno popadać w skrajności
Na fot. Janusz Kobryner dyrektor ds. koordynacji zakupów zbóż w grupie Provimi Holding

Materiał siewny GMO daje rolnikowi możliwość zaoszczędzenia do 75 proc. kosztów ponoszonych na opryski, dzięki dodaniu bakteryjnego genu, który produkuje toksyny odstraszające owady - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Janusz Kobryner, dyrektor ds. koordynacji zakupów zbóż w grupie Provimi Holding.

REKLAMA

Według prognoz, w 2020 roku na świecie ma żyć około 8,5 mld ludzi. Ekspert Provimi podkreśla, że blisko 7 mld będzie zamieszkiwało Chiny, Indie, Indonezję, Brazylię, Bangladesz, Pakistan, Nigerię i Meksyk. Będą musieli coś jeść. - Odpowiednie manipulacje genetyczne powodują, że rośliny potrzebują mniej wody do prawidłowego wzrostu lub też wytrzymują niższe temperatury uprawy niż ich tradycyjne odpowiedniki - mówi Janusz Kobryner.

Zaznacza, że jeśli stałby przed wyborem - zjeść produkt wytworzony według naturalnej, tradycyjnej ekologicznie metody a produkt GMO, to wybrałby oczywiście ten pierwszy. Jego zdaniem, niestety nie mamy już takiego wyboru. - Warto, aby do świadomości konsumenta dotarł fakt, że żywność wyprodukowana z użyciem agrochemii jest równie nienaturalna jak ta, wyprodukowana z surowców modyfikowanych genetycznie - tłumaczy Kobryner.

Apeluje on, żeby w dyskusji zwolenników i przeciwników GMO nie popadać w skrajności. Przypomina, że zmiany genetyki upraw mają swój początek wiele tysięcy lat temu. - Co prawda pierwsi rolnicy nie mieli pojęcia o genetyce. Niemniej, rozwój rolnictwa, przez setki lat doprowadził do znacznych zmian genetycznych. Oczywiście, nie były one kontrolowane za pomocą inżynierii genetycznej. W tym aspekcie cała różnorodność genetyczna została zredukowana, w takim kierunku i w takim celu, żeby zabezpieczyć ludzkie potrzeby. Aby można było doprowadzić do sytuacji, w której dany obszar, który kiedyś mógł wyżywić jedną czy dwie rodziny, dzisiaj mógł wyżywić kilka tysięcy osób - mówi dyrektor ds. koordynacji zakupów zbóż w Provimi Holding.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH