Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor PSPO: Stan plantacji rzepaku lepszy niż rok temu

  • Autor: Małgorzata Tyszka, farmer.pl
  • Data: 01-03-2012, 17:51

Dość specyficzna zima – mroźna i bezśnieżna – być może była najlepszym „ostrzegawczym selekcjonerem” przydatności wysiewanych w danym rejonie odmian rzepaku ozimego.

- Jeszcze jest troszkę zbyt wcześnie na jakąś wiążącą ocenę stanu plantacji rzepaku. Mimo optymistycznych prognoz na najbliższe dni to jednak przy tak dynamicznej pogodzie wszystko może się zdarzyć - mówi portalowi farmer.pl dr Lech Kempczyński, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju. Ale nie jest tak źle, jak w roku ubiegłym.

- Wydaje się , że nie powinno być bardzo źle, ponieważ w porównaniu z ubiegłym sezonem rzepaki były lepiej przygotowane do zimowania. Chociaż są sygnały informujące, że nad niektórymi polami rzepaku unosi się zapach "kiszonej kapusty", ale nie należy pochopnie podejmować decyzji o zaoraniu plantacji - dodaje Kempczyński.

Zdaniem przedstawiciela PSPO krytycznym momentem w uprawie rzepaku jest okres przełomu marca i kwietnia, kiedy wegetacja już ruszyła i po ciepłym dniu następuje mroźna noc.

Firmy nasienne zawczasu przygotowały się na wzmożone zainteresowanie uprawą rzepaku jarego. - Myślę, że to dobrze dla poziomu produkcji rzepaku, że firmy nasienne są przygotowane na różne scenariusze w tym i te skrajnie pesymistyczne zakładające przesiewy plantacji. Wydaje się uzasadnione, że wzorem poprzedniego sezonu w niektórych rejonach może nastąpić wzrost zainteresowania rzepakiem jarym, jako uprawą uzupełniającą dla wymarzniętego rzepaku ozimego - dodaje Lech Kempczyński.

Więcej na: www.farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rolnik z mazowsza 02-03-2012, 11:01:
Panie Kempczyński rusz pan d..ę na pola, a nie wieszczysz pan zza biurka. Jest źle. Powiedziałbym nawet bardzo źle...
  • rolnik z zamojszczyzny 01-03-2012, 21:52:
pan Kempczyński mówi że jest dobrze i w jego ocenie rzepaku będzie dużo i tanio i on to kupi ?
  • kpt. 01-03-2012, 20:49:
duzo obludy-uratujcie co sie da,kosztemwlasnych strat,to ja jakos prztrwam z moja olejarnia,a zapach znilizny,to przciez bigosik-moim zdaniem,albo vabanc ,czyli jary,albo pas,czyli poplonik na biomase

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 080) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH